Magazin

Izumi koji bi nas u budućnosti mogli poštedjeti mnogo stresa

Izumitelji uvijek “kuhaju” neke nove i korisne sprave kako bi nam olakšali svakodnevni život. Bilo da su stvoreni da uštede vrijeme, novac ili jednostavno smire naše živce, zapravo ne znamo koliko su nam potrebni neki izumi dok ih sami ne isprobamo, piše Bright Side.

Kanta za smeće koja će vam naručiti namirnice

Da, dobro ste pročitali. Dok bacate rabljene namirnice dok pripremate obrok, ova pametna limenka će ih, skeniranjem bar koda tih proizvoda, automatski naručiti za vas. I baš tako, imat ćete novu hrpu namirnica na svom pragu. Ali to nije sve. Ako namirnice koje bacite nemaju bar kodove, poput voća i povrća, možete izgovoriti naziv proizvoda naglas, a glasovno prepoznavanje limenke će ga dodati na vašu listu namirnica na vašem telefonu.

Miš sa ugrađenim ventilatorom za znojne dlanove

Zaboravite na znojne dlanove dok radite ili igrate igrice na računaru po ceo dan. Ovaj miš otporan na znoj će donijeti rashladnu eksploziju direktno u vaš dlan kroz svoju školjku u obliku saća. A dobra stvar je što je izuzetno tih, tako da vam neće ometati pažnju dok radite ili se igrate.

Pametan kišobran koji će vas podsjetiti da ga ponesete sa sobom kada će vani padati kiša

Unutar ručke ovog kišobrana nalazi se mala kapsula koja služi kao mini meteorološka stanica koju možete povezati s aplikacijom na svom pametnom telefonu putem Bluetooth-a. Aplikacija će vam dati 15-minutnu obavijest kada će padati kiša kako ne biste izašli iz kuće bez kišobrana. Još jedna korisna stvar za ljude koji često izgube svoje kišobrane je funkcija poznata kao “ne zaboravi”. Ovo može pomoći da ne izgubite svoj kišobran tako što će vas obavijestiti kada odlutate predaleko od njega.

Stolić za kafu koji prisluškuje

Prelistavanje stotina slika na telefonu samo da pokažete prijatelju sliku ukusnog obroka koji ste jeli prije nedelju dana može biti ubica razgovora. Ali možete povezati ovaj stočić za kafu sa svojim pametnim telefonom i on će koristiti analizu govora u realnom vremenu da bi pokupio ključne riječi i prikazat će slike iz galerije vašeg telefona koje su relevantne za vaš razgovor.

Viljuška koja vam može pomoći da smršate

Ako vam je potrebna pomoć da pobijedite malog đavola na ramenu koji vam šapuće da jedete više dok ste na dijeti, ova pametna viljuška će vam pomoći. Senzori unutar viljuške će brojati vrijeme koje putuje od tanjira do usta, a ako jedete prebrzo, viljuška će početi da vibrira i treperi svojom svjetlošću. Ovo će vam pomoći da smršate jer što sporije jedete, brže ćete se osjećati sitima i lakše ćete jesti manje. Uređaj “do-dobri” će također mjeriti vrijeme početka i završetka obroka i broj pojedenih vilica. Osim toga, možete pratiti svoj lični napredak na svom pametnom telefonu.

Punjenje telefona našim tijelima

Kada jedemo hranu, naše tijelo sagorijeva kalorije i tako proizvodi toplinu. Pa, istraživači smišljaju načine kako uhvatiti toplinu koju naša tijela oslobađaju u zrak i pokušati je pretvoriti u električnu energiju. Ko zna, možda uskoro nećemo morati tražiti utičnice za punjenje telefona.