Magazin

Evo zašto u Velikoj Britaniji imaju odvojene česme za vruću i hladnu vodu

Svijet je pun tradicija koje izgledaju čudno, a ponekad i divlje drugim kulturama. Na primer, zašto sudoperi u Ujedinjenom Kraljevstvu imaju 2 odvojene česme za toplu i hladnu vodu.

Prvi razlog je istorijski

Većina britanskih stambenih objekata datira iz 19. i početka 20. vijeka, pre nego što su se pojavili vodeni mikseri i moderni ventili. Neki stanovi su mnogo stariji, jedna od posljedica života u dijelu svijeta s nekoliko zemljotresa.

Kada je uveden unutrašnji vodovod, počelo je sa jednostavnim sistemom slanja hladne vode direktno iz mreže u kuhinju. Topla voda je dodana kasnije, zasebno. Stoga je stvoren dualni sistem.

Razlog 2 je poštovanje zakona

U Velikoj Britaniji postoji zakon koji zabranjuje mješanje hladne vode i tople vode iz kotla. Činjenica je da u zemlji nema centralnog grijanja, a u svakoj kući postoji gasna kolona (što Britanci zovu centralno grijanje).

Prethodno je poseban cilindar bio obavezan deo kotla. Voda bi mogla da se zaglavi i cilindar bi mogao zarđati, čineći vodu neprikladnom za piće. Očigledno, to nije spriječilo ljude da mješaju vodu, pa je bilo neophodno uvesti zakon kojim se zabranjuje mješanje hladne vode, pogodne za piće sa toplom vodom iz cilindra.

Razlog 3 je ekonomski pristup

Kada koristite dve odvojene slavine, sva voda se pomješa u sudoperu u odgovarajućoj količini i tamo operete ruke. Dakle, trošite samo vodu koju koristite. Kada imate miksanu vodu, otvorite česme, izaberete odgovarajuću temperaturu, a zatim počnete da perete ruke i tako konzumirate mnogo više vode.