Magazin

Evo šta se događa sa vašim tijelom ako progutate žvaku, istina je potpuno drugačija!

Sigurno ste čuli da nikako ne smijete gutati žvaku zbog toga što može da se zalijepi za želudac ili crijeva ili zbog toga što joj je potrebno oko sedam godina da bi se u potpunosti svarila.

Ipak, istina je nešto drugačija. Iako se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu svarljivi, čovekov želudac svakodnevno prima određene količine nesvarljive hrane, pa to samim time nije neobično, niti opasno po život.

Tako se u trenutku kada progutate žvaku, njeni dijelovi koji ne mogu da se svare ostaju u tijelu sve dok se želudac ne izbori s tim, a potom se, poslije određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Takođe, priče o štetnom uticaju progutanih žvaka imaju i drugu stranu što svedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u kratkom roku može da stvori probleme u varenju, naročito kod male djece.

To se vrlo rijetko dešava, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija doktora. Sledeći put kada budete progutali žvaku nemate o čemu da brinete jer će se vaš digestivni trakt sasvim uspešno izboriti s tim.