Magazin

Danas se obilježava Valentinovo i slavi ljubav: Znate li kako je sve počelo?

Danas se obilježava Valentinovo – praznik ljubavi za čiji se nastanak vežu brojne legende i različite teorije, a glavna je ona koja govori o rimskom biskupu Valentinu koji je tajno vjenčavao parove zbog čega je na kraju pogubljen.
Dan zaljubljenih jeste praznik koji slavi ljubav, a predstavlja priliku da parovi podijele zajedničke trenutke, izjave ljubavi, ali i razmjenu poklona.
Praznik se do druge polovice 20. stoljeća obilježavao skromno i nenapadno, a danas je poprimio odlike konzumerističke kulture te je većinom sveden na kupovinu poklona.
Postoje brojne teorije koje “rasvjetljavaju” sam nastanak praznika, a najrasprostranjenija je legenda o biskupu Valentinu koji je ubijen 269. godine zbog potajnog vjenčavanja parova protivno carskoj zabrani.
Među kršćanima se počeo poštovati kao svetac u 4. stoljeću, ali tek je u 15. stoljeću povezan s blagdanom zaljubljenih.

Dok neki vjeruju da se Dan zaljubljenih slavi sredinom februara u znak sjećanja na godišnjicu Valentinove smrti drugi tvrde da je katolička crkva možda odlučila praznik Svetog Valentina postaviti usred februara u nastojanju da se “kristijanizira” paganska proslava Lupercalia.
Lupercalia je bio praznik plodnosti posvećen Faunu, rimskom bogu poljoprivrede, kao i rimskim osnivačima Romulu i Remu.

Simbol Valentinova je i starorimski bog ljubavi Kupid, koji se često prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.
Ljubavne čestitke, pokloni i romantična druženja
Engleski pjesnik Geoffrey Chaucer bio je prvi koji je zabilježio Dan svetog Valentina kao dan romantične proslave u svojoj pjesmi “Parliament of Foules” iz 1375. godine.

Najstarija poznata čestitka koja još uvijek postoji bila je pjesma koju je 1415. napisao Karlo, vojvoda od Orleana, svojoj supruzi dok je zatvoren je u Londonskoj kuli nakon bitke.

Čestitke za Valentinovo bile su popularne još i ranije, iako su se pisane poruke počele pojavljivati ​​tek nakon 1400. godine.
Sredinom 18. stoljeća bilo je uobičajeno da prijatelji i ljubavnici svih društvenih klasa razmjenjuju male znake naklonosti ili rukom pisane bilješke što je tradicija koja se zadržala i danas.
Danas se svake godine pošalje 145 miliona čestitki za Dan zaljubljenih, što ga čini drugim najvećim praznikom slanja čestitki u godini nakon Božića.
Uz nezaobilazne čestitke obilježava se kupovinom različitih poklona ili romantičnim druženjima, a način proslave može se razlikovati u zavisnosti od podneblja.
Dok se u Italiji za Valentinovo partnerima kupuje čokolada, Danci pišu ljubavne pjesmice, a Britanci na ovaj dan najčešće daruju djecu.