Magazin

Da li znate značenje simbola poznatih logotipa?

Pogledajte 11 skrivenih simbola koji se mogu naći u poznatim logotipima.

Logotipi svjetski poznatih brendova prate nas gdje god da krenemo. Vidimo ih u televizijskim reklamama, na putu do posla, a često i na majicama. U 90% slučajeva, nemamo pojma koje se značenje krije u tim naizgled apstraktnim linijama.

Vrijeme je da saznate koje je značenje simbola 11 poznatih logotipa.

Mc Donalds

brightside.me

Dizajner prvih McDonald’s restorana došao je na ideju da zgrade opremi sa dva velika zlatna luka. Ove arhitektonske karakteristike brzo su postale simbol brze hrane. Kasnije je kompanija željela napustiti logotip, ali psiholog Louis Cheskin nagovorio je upravu da ga zadrži. Tvrdio je da je ovaj simbol sličan naopakoj slici ženskih grudi i stoga podsjetio ljude na njihovo bezbrižno djetinjstvo.

Chanel

brightside.me

Priča o stvaranju ovog logotipa vrlo je posebna i romantična. Coco Chanel sama ga je nacrtala boraveći u Château Crémat u Nici. Prema jednoj popularnoj legendi, svjetski poznati simbol nadahnut je zasvođenim lukovima dvorca. Mnogi ističu magiju slova budući da “CC” predstavlja i prva slova u imenu zamka i Cocove inicijale.

Google

brightside.me

Kreatori Googleovog logotipa koristili su tri glavne boje: crvenu, žutu i plavu. Možete primijetiti da njihov raspored unutar logotipa podliježe određenom algoritmu. Ali zeleno pismo prekida tu logiku i očito je zamišljeno kao najvažnije slovo u riječi. Ovim neočekivanim zelenim slovom, dizajneri nagovještavaju da Google želi rušiti stereotipe i ne igrati se prema uobičajenim pravilima.

Gillette

brightside.me

Na prvi pogled može se činiti da se ovaj logotip sastoji samo od imena marke Gillette. Ali, ako pažljivo pogledate, možete vidjeti da rubovi slova G i I oponašaju oblik oštrica čuvene sprave za brijanje.

Mitsubishi

brightside.me

Osnovu ovog logotipa čini grb porodice Iwasaki, osnivača kompanije Mitsubishi. Na grbu se nalaze tri dijamanta naslagana jedan na drugi. Dijamanti predstavljaju pouzdanost, integritet i uspjeh, dok crvena boja podrazumijeva samopouzdanje. Osim toga, Japanci vjeruju da ova boja pomaže privući kupce.

FedEx

brightside.me

Većina ljudi ne vidi odmah strelicu formiranu praznim razmakom između slova E i X. Ali, kad je neko primijeti, počinje je vidjeti prije svega kad pogleda logotip! A upravo tome su dizajneri ciljali: strelica djeluje na podsvijest kupaca, što simbolizira brzinu i pouzdanost kurirske službe.

Nike

brightside.me

Učenici Carolyn Davidson plaćeno je samo 35 dolara za dizajn ovog logotipa 1975. Kao što lako možete pretpostaviti, svjetski poznati simbol predstavlja krila grčke božice Nike koja je nekada nadahnjivala ratnike za pobjedu.

Pepsi

brightside.me

Uoči meksičkog Dana svih svetih (zvanog i Dan mrtvih), Pepsi je jednom pustio boce s obrnutim logotipom. Većina kupaca mislila je da se radi o jednostavnom proizvodnom nedostatku, ali neki od posebno pametnih kupaca shvatili su da je, kada je obrnut, logotip Pepsi glasio “isded”, što je bilo vrlo slično riječima “is dead”.

Durex

brightside.me

Durex je skraćenica za „izdržljiv“, „pouzdan“ i „izvrsnost“ – u osnovi, sve što biste od njega poželjeli, zar ne?