Da li ste “kruškaste” ili “jabukaste”: Kako oblik tijela utiče na mozak žena

Jabukastim’ ženama masnoće se nakupljaju oko struka i one puno bolje pamte od ‘kruškastih’ žena, kojima su deblji bokovi.

Koji je vaš oblik?

Različite vrste sala luče i različite hormone.

Američki su naučnici istraživanjem došli do zapanjujućeg zaključka: Ženska figura utječe na njezino pamćenje. Ekipa istraživača s Northwestern Medicinea zaključila je da ‘jabukaste’ žene (one kojima se masnoće nakupljaju oko struka) puno bolje pamte od ‘kruškastih’ (one kojima su deblji bokovi), piše BBC.

Nije sve tako lijepo ni za jabuke – salo oko struka povećava rizik od raka, dijabetesa ili bolesti srca.

No u isto vrijeme na neki način i štiti mozak, jer salo luči više estrogena, čija količina opada poslije menopauze, a estrogen pomaže štititi mozak od smanjenja kognitivnih funkcija.

Znanstvenici već otprije znaju da različite vrste sala luče i različite hormone i imaju različite efekte na na otpornost prema inzulinu, lipide i krvni pritisak.

– Masno tkivo može doprinijeti stvaranju naslaga povezanih s Alzheimerovom bolešću ili odsijecanju dotoka krvi u mozak – rekla je glavna znanstvenica Diana Kerwin,piše Aura

Inače, oblik kruške u žena je vrlo čest, a iako studija ne objašnjava do kraja povezanost između mozga i linije, definitivno daje dovoljno razloga za kontrolu težine.