Magazin

Da li se ikada pitali zašto žene nose bijele vjenčanice? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Vjenčanja su gotovo nepotpuna bez mladenke okićene u prekrasnoj vjenčanici. Mladoženja, obitelj, prijatelji i gosti jedva čekaju da budu oduševljeni izgledom i stilom mladenkine haljine.

Vjenčanice često zauzimaju središnje mjesto na ceremoniji i služe kao uspomena godinama. Stoga mnoge mladenke troše gomilu novca i vremena tražeći savršenu vjenčanicu.

Bijela nije uvijek bila “obavezna” boja

Postoji mnogo boja koje možete izabrati pri odabiru željene boje za vjenčanicu. Međutim, gotovo svaka mladenka sanja o šetanju do oltara u lepršavoj bijeloj vjenčanici. Bijela boja simbolizira čistoću, čednost, nevinost i vrlinu za mnoge mladenke. Dok drugi slijede tradicionalnu normu nošenja bijele boje kao boje savršenstva za svoj poseban dan.

Bijele vjenčanice uvijek će biti glavni dio današnje vjenčane mode. Ipak, dok slavimo važnost ove posebne haljine, malo tko zna povijest vjenčanica.

U srednjem vijeku većina brakova sklopljena je iz drugih razloga, a ne iz ljubavi. Neki su se parovi spajali u brak kako bi vezali obitelji i njegovali odnose u poslovne svrhe ili političke ambicije. Dogovoreni brakovi bili su norma, osobito za one plemenite krvi i visokog društvenog položaja.

Odijevale su se u najbolje haljine

Stoga se od mladenke očekivalo da se odijeva na način koji odgovara njezinom bogatstvu i društvenom statusu, budući da nije predstavljala samo sebe. Mogle su nositi svoju najbolju haljinu bez obzira na boju. Na primjer, što je šlep bio duži i rukavi složeniji, to se mladenkina obitelj smatrala bogatijom.

Nije bilo uobičajeno da žene nose bijelu vjenčanicu, jer su je mnogi povezivali sa žalovanjem. Mnogi su preferirali luksuzne tkanine u crvenoj, plavoj, zlatnoj ili drugim jarkim bojama, obilno ukrašene draguljima, čipkom itd. Međutim, bilo je nekoliko iznimaka.

Prva zabilježena princeza koja je nosila bijelu vjenčanicu bila je Phillipa od Engleske, kći kralja Henrika IV. Udala se za Erica od Pomeranije 1406. godine.

Kraljica je sve promijenila

Međutim, povijest bijelih vjenčanica ne bi bila potpuna bez kraljice Viktorije. Kraljica Victoria učinila je zapadni modni trend bijelih vjenčanica popularnim 1840. godine. To je bilo nakon njezina vjenčanja s princem Albertom od Saxe-Coburga i Gothe.

Do 1849. ženski časopisi tvrdili su da je bijela najbolji i najprikladniji izbor za vjenčanicu. Kao rezultat toga, bijela vjenčanica postala je popularan simbol koji utjelovljuje nevinost, čistoću i nevinost mladenke. Kao takva, bijela je postala glavna boja za vjenčanja, a mnoge su je mladenke — kraljevske obitelji, elita i obični ljudi — odabrale kao svoju omiljenu boju, piše History Defined.

Većina zapadnjačkih vjenčanica danas je obično u bijeloj boji. Do te mjere da je postalo uobičajeno ne nositi bijelo na ceremoniji vjenčanja osim kada ste mladenka. (Klik.hr)