Magazin

Cijeli život pogrešno izgovaramo imena ovih brendova: Evo kako je pravilno

Huawei

logos-world.net

Ovaj naslov iza sebe ima vrlo patriotsko značenje. „Hua“ znači „Kina“, dok se „wei“ može protumačiti kao „izrada, djelovanje, sadnja, izgradnja, upravljanje i tretiranje“. Obično ga nekineski govornici nazivaju “hu-ah-wei”, ali ispravan način bio bi reći “wah-way”.

Samsung

 Pinterest

Korejski tehnološki brend također se ne izgovara onako kako se piše, iako je taj naziv uvriježen na našim prostorima. Naime, ispravan način da se kaže “sam-song”, a ne “sam-sung”

Nike

commons.wikimedia.org

Mnogima je “ušao u uho” krivi izgovor popularnog brenda “Nike”. Izgovara li se ime brenda Nike “najk” ili “najki”? Ovu nedoumicu imala su i dva studenta, Ben Martin i Kendal Peters, koji su se obratili direktno u firmu Nike i dobili odgovor:

– Tačan izgovor imena ovog brenda je “najki” .

Nutella

1000logos.net/

Tim iz tvrtke Ferrero, koja je vlasnik popularnog čokoladnog namaza, Nutelle, objavio je na svojim društvenim mrežama jednu zanimljivost koja je šokirala ljude širom svijeta. Oni, naime, tvrde da vrlo vjerovatno većina nas cijeli život pogrešno izgovara ime ove poslastice.

U anketi koju su proveli ljudi kažu da se izgovara NUT-ella jer ‘nut’ na engleskom znači lješnjak koji je glavni sastojak namaza, ali tvorci kažu da to nije ispravno.

Ispravno je, kako kaže tim iz Ferrera, naglasiti prva dva slova, pa se prema tome ime namaza izgovara NOU-tella.