Cijeli život pogrešno izgovaramo imena ovih brendova: Evo kako je pravilno

ZARA, Samsung, Nike, Huawei… čini se da se mnogi od naših omiljenih brendova lako izgovaraju. Međutim, s obzirom na to da je većina tih kompanija osnovana u zemljama koje ne govore engleski, ponekad se nazivi ovih brendova ne izgovaraju onako kako smo mislili.

1. ZARA

Zaposlenici firme iz Španjolske otkrili su da se ‘Zara’ izgovara na nešto drugačiji način nego što smo do sada vjerovali. S obzirom na lokalni dijalekt, ime dućana izgovara se nešto ‘mekše’ pa zapravo više zvuči kao ‘dzah-dah’.

 

2. Nutella

Tim iz kompanije Ferrero, koja je vlasnik popularnog čokoladnog namaza, Nutelle, objavio je na svojim društvenim mrežama jednu zanimljivost koja je šokirala ljude širom svijeta. Oni, naime, tvrde da vrlo vjerovatno većina nas cijeli život pogrešno izgovara ime ove poslastice.

U anketi koju su proveli ljudi kažu da se izgovara NUT-ella jer ‘nut’ na engleskom znači lješnjak koji je glavni sastojak namaza, ali tvorci kažu da to nije ispravno.

Ispravno je, kako kaže tim iz Ferrera, naglasiti prva dva slova, pa se prema tome ime namaza izgovara NOU-tella.

3. Huawei

Ovaj naslov iza sebe ima vrlo patriotsko značenje. „Hua“ znači „Kina“, dok se „wei“ može protumačiti kao „izrada, djelovanje, sadnja, izgradnja, upravljanje i tretiranje“. Obično ga nekineski govornici nazivaju “hu-ah-wei”, ali ispravan način bio bi reći “wah-way”.

4. Samsung

Korejski tehnološki brend također se ne izgovara onako kako se piše, iako je taj naziv uvriježen na našim prostorima. Naime, ispravan način da se kaže “sam-song”, a ne “sam-sung”.

5. Nike

Mnogima je “ušao u uho” krivi izgovor popularnog brenda “Nike”. Izgovara li se ime brenda Nike “najk” ili “najki”? Ovu nedoumicu imala su i dva studenta, Ben Martin i Kendal Peters, koji su se obratili direktno u firmu Nike i dobili odgovor:

– Tačan izgovor imena ovog brenda je “najki” .

6. Šta znači skraćenica LG?

Kao i mnoge druge kompanije, ni LG nije počeo život s ovim imenom. Godine 1958. utemeljena je kompanija po imenu GoldStar, odmah u razdoblju nakon Korejskog rata, a cilj joj je bio da proizvodi elektroničke uređaje. Sestrinska kompanija GoldStara bila je Lak-Hui (izgovara se “Laki”) i otad je rođena “Lucky Goldstar” kompanija. To je veza s današnjim imenom LG uz moto kompanije “Life’s Good”. Danas se jednostavno kaže LG, umjesto Lucky Goldstar ili Life’s Good.