Magazin

Ako imate bar jedan od ovih starih modela telefona, možete da zaradite malo bogatstvo!

Iako se svakim danom koristimo sve naprednijom tehnologijom, često imamo nostalgiju za starim telefonima.

Ne samo da oni podsjećaju na prošla vremena, već neki od njih mogu da vrijede čitavo bogatstvo.

U nastavku pročitajte koji stari modeli telefona bi vas danas mogli iznenaditi svojom tržišnom cijenom. Oni ne predstavljaju samo dio tehnološke istorije, već i zanimljivu investiciju za kolekcionare i ljubitelje tehnologije.

Nokia 728

2G 7280 “lipstick” je model mobilnog telefona koji nudi Nokia. Časopis Fortune uvrstio ga je među najbolje proizvode 2004. godine. Njegov dizajn su prepoznali i na dodjeli nagrada za dizajn proizvoda iF 2005. godine. Ovaj telefon je vrlo popularan među kolekcionarima, a cijena mu je oko 190 eura na eBayu.

Motorola International 320

Motorola International 3200 bio je prvi prenosni digitalni mobilni telefon koji se našao u prodaju sad već davne 1992. godine. Ovaj telefon se može prodati na eBayu između 70 i 200 eura.

Motorola MicroTAC 9800X

MicroTAC pripada porodici mobilnih telefona koju proizvodi Motorola Industries u Sjedinjenim Državama. Prvi model koji je izašao na tržište bio je 9800X, koji je javnosti predstavljen 25. aprila, 1989. godine. Ovaj telefon je dostupan na eBayu za gotovo 200 eura.

Motorola Razr

Motorola Razr2 jedan je iz niza Motorola telefona na preklop i jedan je iz serije u liniji 4LTR. Na eBayu je ovaj telefon dostupan za između 100 i 200 eura.

iPhone3G

Ovaj telefon je pametni telefon kompanije Apple i druga je generacija iPhonea. Naslijednik je iPhonea EDGE i prethodnik iPhonea 3GS. Predstavljen je 9. juna, 2008. na WWDC 2008 u San Francisku. Ovaj telefon, nov u kutiji, može se prodati na eBayu u iznosu od gotovo 1.000 eura.

iPhone2G

Kao što smo već rekli, ovaj telefon je poznat i kao iPhone EDGE i predstavlja pametni telefon iz istoimene porodice Apple Inc., tačnije to je bio prvi model za koji se moglo reći da je pametni telefon. Ovaj telefon je dostupan na eBayu za između 300 i 1.000 €, u zavisnosti od stanja (ako je nov, u originalnom pakovanju).

Motorola DynaTAC 8000

DynaTAC je linija mobilnih telefona koju je proizvodila Motorola, Inc. do 1994. godine. Za ovaj telefon trebali biste izdvojiti od nekoliko stotina pa čak i do nekoliko hiljada eura.

Mobira Cityman 90

Mobira Cityman 900 je Nokia telefon. Bio je to jedan od prvih prenosnih mobilnih telefona. Zavisno od stanja telefona, za ovaj telefon se mogu postići cijene od nekoliko hiljada eura.