Magazin

9 savjeta koji vam jednog dana mogu spasiti život

Ove male detalje važno je znati ako se ikada u životu nađete u ovakvim opasnim situacijama. (lajk.hr)

1. Tupi noževi su opasniji u kuhinji od oštrih noževa. Takav nož uzrokuje trzaje i nekontrolirane pokrete zbog sile koju primjenjujete. Površinske povrede događaju se i prilikom korištenja oštrih noževa, ali puno su veće šanse da se ozbiljnije povrijedite tupim nožem.

2. Ako ikad padnete u ledenu vodu, skinite se kad izađete. Brže ćete se smrznuti u mokroj odjeći nego goli.

3. Ako ikad budete ubodeni nekim stranim tijelom i ozbiljno krvarite – nipošto ga ne pokušavajte izvaditi! Izgledi za preživljavanje mnogo su veći ako ga ostavite na miru i što prije potražite pomoć.

 

4. Ako se ikad nađete u situaciji da morate spašavati osobu koja se utapa – bacite joj nešto za što se može uhvatiti, osim za vaše tijelo.

5. Ako se ikad nađete u situaciji da se gušite i nema nikoga da vam pomogne, lezite na pod na ruke i koljena, a zatim spustite tijelo na pod. Udarac bi trebao istisnuti hranu iz vašeg grla. Ako ne uspijete iz prve, pokušajte ponovno! Spasit će vam život.

6. Ako vaša kuća zaudara po ribi bez ikakvog razloga, moguće da je došlo do požara na elektroinstalacijama.

7. Ako se zabijete u električni stup, odmah pozovite hitne službe i ne izlazite iz auta osim ako nije došlo do požara. Može se dogoditi da je cijelo područje oko vas pod naponom.

8. Ako odnednom osjetite slabost, vrtoglavicu i imate osjećaj kao da ćete pasti u nesvijest – uzmite malo šećera!

9. Ako vidite psa kako trči na vas, nemojte bježati. To pokreće njihov lovački instinkt i uzrokuje da vas vide kao plijen. Ako se pas ponaša agresivno, držite se uspravno i vičite što glasnije možete. Budite veći i dominantniji i pas će obično okrenuti rep i pobjeći.