MagazinNovosti

7 stvari koje bi vam mogle spasiti život u hitnoj situaciji

Čak i nakon što čuju nekoliko poruka upozorenja, ljudi mogu pomisliti da im se nikada ništa ozbiljno neće dogoditi. Malo toga nas ostavlja ranjivima i nespremnima u opasnim situacijama. Hitni slučajevi se ne događaju tako često, ali još uvijek moramo naučiti kako reagirati kako bi naše šanse za preživljavanje dobre, piše Činjenice.ba

Kako preživjeti automobil koji visi s litice

Ne činite nikakve brze pokrete osim ako vaš automobil već ne slijeće s litice. Bolje je duboko udahnuti i isplanirati bijeg.

Krećite se polako kako bi automobil bio uravnotežen. Ako u automobilu ima nekoliko ljudi, morate pobjeći sa suprotnih strana.
Držite nogu na kočnicama. U ovom trenutku, vaše kočnice mogu biti jedina stvar koja sprječava automobil da se spusti.

Ako prednji dio vašeg automobila visi, izađite kroz stražnji dio automobila. Polako naslonite stražnji dio sjedala. Pronađite ravnotežu. Sada polako puzite kako biste došli do stražnjeg sjedala. Otvorite stražnja vrata i pobjegnite.

Otvorite sve prozore automobila tako da dobijete više izlaza, čineći ga tako da svatko može pobjeći u isto vrijeme. Otključajte sva vrata.

Ako u automobilu imate dojenčad ili malu djecu, pričekajte da barem jedan odrasli putnik izađe iz automobila i proslijedi im dijete.

Kako preživjeti pad kroz led

Kada ste u hladnoj vodi, vaše tijelo može biti u šoku, zbog čega želite uzdahnuti. Ne zaboravite izbjeći ovu reakciju disanja pod vodom. Šok može trajati 1 do 3 minute jer se vaše tijelo blago aklimatira na hladnoću.

Držite glavu iznad vode i što više tijela izvan vode. Potrebno je 10 do 45 minuta da se izgubi svijest u hladnoj vodi.

Riješite se teških predmeta.

Dođite u vodoravan položaj dok pokušavate izaći iz rupe.

Izvadite što više gornjeg dijela tijela iz vode. Uhvatite se za vrh leda pomoću podlaktica i laktova.

Nakon što je gornji dio tijela na rubu leda, pričekajte nekoliko sekundi. Neka ti se odjeća malo isprazni. To će smanjiti vašu težinu i olakšati izlazak iz vode.

Ne puzi, nego prevrći tijelo preko leda kad si vani. Brzo isplanirajte svoj put natrag na obalu ili svoje vozilo. Skinite mokru odjeću.

Napravite neke sklekove kako biste poboljšali protok krvi.

3. Kako preživjeti napad vuka

Nemoj bježati i ponašati se pokorno. Vučji instinkti ih mogu potaknuti da te potjeraju ako pobjegneš.

Ne uspostavi kontakt očima jer vuk to može protumačiti kao izravan izazov. Držite glavu spuštenu.

Ako se vuk stalno približava, podignite ruke iznad glave i pokušajte izgledati dominantno. Počni pljeskati rukama i vikati. Vuk se možda neće uplašiti, ali vam može dati malo više vremena za bijeg.

Kako preživjeti lavinu

Izbjegavajte skijanje na mjestima s jakim vjetrom jer može izazvati lavinu.

Pokrijte usta kako biste spriječili da snijeg uđe u njega. Riješite se bilo koje teške opreme, ali ostavite ruksak jer se može koristiti kao dodatna zaštita, poput jastuka.

Pokušajte se uhvatiti za čvrsto drvo.

Počnite plivati tako da vam može pomoći da ostanete blizu površine snijega.

Držite jednu ruku ravno iznad glave kada osjetite da vas spuštaju pod snijeg. Mrdajte okolo tako da dobijete tunel za disanje. To će vam također pomoći da shvatite koji je put ka gore jer je lako dezorijentirati nakon što ste pod snijegom.

Kopaj “džep” oko lica. Kad se lavina zaustavi, snijeg se nataloži kao beton pa vam je potrebno malo prostora za disanje barem 30 minuta.

Pričvrstite si radar za lavine prije odlaska na skijanje kako bi vas spasilački tim mogao lako otkriti.

Kako preživjeti izgubivši se u Amazoniji

 Ako se izgubite u džungli, koristite tehniku poznatu kao S-T-O-P, što znači “zaustavite, razmislite, promatrajte i planirajte”.

Pokušajte shvatiti odakle ste došli.

Nastavite ići u jednom dosljednom smjeru. Ostavite bilješke u kojima piše kamo idete i u koje vrijeme je bilo.

Izgradite sklonište ako dugo ostanete izgubljeni. Pronađite dugu, prilično ravnu granu i naslonite njezin kraj na drvo. Sada postavite kraće grane duž duljine duge na 45° kutovima. Sve pokrijte velikim lišćem.

Kako preživjeti brzu riječnu struju

Plivajte dijagonalno prema obali. Ne pokušavajte plivati ravno prema obali. Trebat će previše energije. Odaberite plivanje pod kutom od 45°.

Ne pokušavajte plivati uzvodno.

Lebdi na leđima s nogama usmjerenim nizvodno. Glava bi vam trebala biti postavljena uzvodno tako da bude zaštićena. Kada dođete do mirnijeg područja, preokrenite se i plivajte dijagonalno prema obali.

Kako preživjeti napad anakonde

Držite se podalje od plitkih rijeka koje anakonde vole. Ako vidite zmiju, nemojte se približiti i gledati je li to zmija.

Ako vas stisne zmija, nemojte izdahnuti. Svaki put kad izdahnete, zmija će sve više i više čvršće stiskati.

Uzmi zmijin rep i ugrizi ga što jače možeš. To će uzrokovati ogromnu bol anakonde i anakonda će vas pustiti.

Udarite zmiju obližnjom stijenom ili drugim predmetom. Ako se ne možete dočepati kraja zmijskog repa, najbolje je boriti se s njim dok vas ne oslobodi. Ne žele borbu, ali trebaju laku metu.