Magazin

7 brzih načina kako da ubijete sve bakterije u ustima i ZAUVIJEK se riješite odvratnog zadaha

Sjećate li se čuvene scene poljupca Džeka i Rouz u Oskarom nagrađenom filmu “Titanik” iz 1988. godine? Zamislite da je Džek imao loš dah. Grozno, zar ne?

Naravno da niko ne bi želio da bude u takvoj situaciji. Ipak, prema istraživanju, između 35% i 45% ljudi u svijetu pati od lošeg daha. Amerikanci troše oko 10 milijardi dolara godišnje na sredstva za oralnu higijenu (bombone, žvakaće gume, paste za zube itd.) kako bi se borili protiv zadaha.

Mi vam donosimo 7 načina da riješite ovaj problem pomoću namirnica koje već imate u kući.

1.Pijte najmanje 2 litra vode svaki dan

Održavanje hidriranosti ima mnogo zdravstvenih koristi, a jedna od njih je i borba protiv zadaha. Pljuvačka sprječava rast bakterija, a voda je neophodna kako bi pljuvačne žlijezde normalno funkcionisale.

Konzumiranje vode je najvažnije za sprječavanje rasta bakterija i lošeg daha izazvanog neadekvatnom vlažnošću i pljuvačkom u ustima.

Izbjegavajte zašećerene sokove noću jer mogu da pojačaju razvoj bakterija.

2.Stružite jezik

Jezik je pogodno tlo za razvoj bakterija. Nakon što operete zube, pomoću četkice ostružite jezik kako biste se riješili bakterija, nusproizvoda bakterija i plaka. Za ovo možete koristiti i čistač jezika.

3.Žvaćite koru citrusnog voća

Operite voće (limun, pomorandžu) prije nego što ga oljuštite, pa žvaćite koru. Ne samo da vam osvježava dah, već pojačava i lučenje pljuvačke koja je prirodna odbrana od lošeg daha i kiselina koje dovode do kvarenja zuba i stvaranje plaka.

4.Vodite računa šta jedete

Neka hrana izaziva zadah, pa je najbolje da je izbjegavate ako želite svjež dah. Najčešći krivci su crni i bijeli lik. Ipak, nemojte u potpunosti isključiti luk jer je istraživanje pokazalo da umjereno konzumiranje crnog luka ubija 4 različita soja bakterija u ustima koje izazivaju kvarenje zuba bolesti desni.

5.Izbjegavajte namirnice bogate fruktozom i sirćetnom kiselinom jer pospješuju rast bakterija.

Ako ste gladni, jedite jabuke ili jogurt. Jabuke sadrže heteropolisaharid pektin koji stimuliše lučenje pljuvačke, dok aktivne kulture u jogurtu smanjuju rast bakterija u ustima.

6.Dva puta dnevno perite zube i jednom koristite konac

Perite zube 2 minuta dva puta dnevno i barem jednom koristite konac. Studija je pokazala da preko 55% žena pere zube dva puta dnevno, dok je procenat muškaraca manji, oko 49%.

7.Četkanjem i upotrebom konca uklonićete ostatke hrane i bakterije koje izazivaju zadah.

Koristite prirodne vodice za usta i osvježivače daha

– Lišće nane se bori protiv zadaha i osvježava usta.
– Začini poput karanfilića, kardamoma i morača sjajno se bore protiv zadaha.
– Soda bikarbona je još jedno dostupno sredstvo. Rastvorite kašičicu sode u čaši vode i isperite usta. Takođe, možete umočiti mokru četkicu u sodu i oprati zube.
– Čaj od lišća piskavice je sjajno antibakterijsko sredstvo. Započnite dan ovim čajem.

Bakterije se nakupljaju u džepovima zuba izazivajući zadah. Bolesti desni takođe dovode do ovog problema. Kako bi vam desni bile zdrave, birajte paste koje sadrže fluor.

Takođe, prestanite da pušite jer tako slabite imuni sistem i izazivate više problema sa desnima. Pušenje otežava i izlječenje desni kada su one već jednom oštećene.