Magazin

6 činjenica o životu njemačkog naroda koje će vas natjerati da kažete: “I nama to treba!”

Osim tradicionalnih zakona, mnoge zemlje imaju i neizgovorena pravila ponašanja koja se strancima čine čudnima. Njemačka nije iznimka. Oni također imaju svoje specifičnosti života koje se lokalcima čine rutinom, ali potrebno je vrijeme da se turisti naviknu.

Kod kuće nije uobičajeno hodati bos.

Bez obzira na temperaturu vani, Nijemci uvijek hodaju u cipelama kad su kod kuće. To mogu biti obične papuče ili par tenisica ili cipela posebno kupljenih u tu svrhu.

Ne može se puno vremena provoditi u seoskoj kući.

Nijemci koji imaju seoske kuće dio su hortikulturnog partnerstva koje na tim mjestima utvrđuje posebna pravila. Ovdje je zabranjeno graditi ogromne domove, kuća bi trebala izgledati skromno i ne biti veća od 260 četvornih metara. Treba imati sve potrebne sadržaje za ugodan boravak, ali treba biti opremljen tako da nitko ne može ostati tamo dugo.

Vrtovi zajednice vrlo su popularni u Njemačkoj. Ovi vrtovi imaju različita imena na njemačkom: “Schrebergarten”, “Kleingartenanlage” ili “Gartenkolonie”.

Može se dobiti velika kazna za vrijeđanje druge osobe.

Kazna za uvredu predviđena je Kaznenim zakonom zemlje. Ovisno o vrsti prekršaja, to može biti novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine. Za različite ponižavajuće geste i izjave može se izreći novčana kazna. Na primjer, ako pokažete jezik drugoj osobi, trebali biste biti spremni platiti 150 eura.

Uprava može odbiti registrirati dijete ako su im roditelji smislili čudno ime.

Da bi registrirali svoju bebu, roditelji moraju podnijeti zahtjev lokalnom uredu za registraciju pod nazivom Standesamt i navesti ime koje su odabrali. Ako opcija imena roditelja zvuči čudno, ako se radi o prezimenu ili ako je to naziv proizvoda, prijava se može odbiti. Budući da je postupak ponovnog podnošenja zahtjeva vrlo skup, Nijemci radije daju svojim bebama tradicionalna imena.

Zabranjeno je pranje automobila u blizini vaše kuće.

U većini regija Njemačke zabranjeno je pranje automobila na neopremljenim mjestima. To je zato što prljava voda ulazi u zemlju i negativno utječe na okolnu prirodu. To je razlog zašto su samoposlužne perionice toliko raširene u ovoj zemlji. Tamo korištena voda ne završava u tlu: skuplja se, filtrira, pa čak i vraća za ponovnu uporabu.

Ne smijete dopustiti da automobil ostane bez goriva tijekom vožnje autoputom.

Autobanovi su prava znamenitost u Njemačkoj. Na ovoj autocesti nema ograničenja maksimalne brzine.

Osim toga, na autoputu su zabranjena sva zaustavljanja koja nisu povezana s kvarom automobila. To je razlog zašto postoji zabrana praznih spremnika: ako se neočekivano isprazni, automobil će ometati druge sudionike u prometu.