Magazin

Da li ste se nekad trznuli u snu? Evo zbog čega se to dešava!

Kada padate u san i sanjate da padate, a onda se trznete i probudite, ne brinite. Ovaj osjećaj se naziva hipnički trzaj i doživljava ga 70% ljudi. To su nevoljni grčevi mišića koji se javljaju kada tijelo prelazi u san.

Hipnički trzaji su brzi i kratkotrajni, traju oko pola sekunde ili manje. Mišići se skupljaju, što uzrokuje trzanje udova ili cijelog tijela. James K. Walsh, naučnik iz St. Louisa, opisuje ovaj fenomen kao tjelesno iskustvo prijelaza između budnog stanja i sna.

Postoji mišljenje da su hipnički trzaji povezani s tjeskobom, stresom ili neredovitim rasporedom spavanja, ali znanstvenici još nisu sigurni zašto se javljaju. Naučnik Walsh sugerira teoriju da tijelo prolazi kroz “malu” REM fazu prije spavanja, kada se mišići opuštaju. Ako tijelo doživi REM bljesak dok ulazi u san, nepravilnosti u otkucajima srca, disanju i živčanom sustavu mogu pridonijeti trzajima.

Većina znanstvenika pretpostavlja da hipnički trzaji nastaju zbog početnog opuštanja tijela dok se priprema za spavanje.