Magazin

20 činjenica o “Titanicu” koje otkrivaju nove strane ovog filma

Teško je zamisliti, ali prošlo su 24 godine otkako je Titanic pušten. Vrlo je malo ljudi na ovom svijetu koji nisu pogledali ovaj film i većina ga je pogledala više puta. To je klasik koji se njeguje u cijelom svijetu.

-Glumci kao što su Tom Cruise, Brad Pitt, Christian Bale, Macaulay Culkin i Matthew McConaughey bili su na audiciji za ulogu Jacka Dawsona. Kate Winslet je čak bila na audiciji s Matthewom McConaugheyjem. No, ulogu je dobio mladi (a ne tada slavni) Leonardo DiCaprio.

-Ni Kate Winslet nije tako lako dobila ulogu. Madonna, Sharon Stone, Nicole Kidman, Gwyneth Paltrow, Wynona Rider i Uma Thurman bile su joj konkurencija. Kako bi povećala svoje šanse, Kate je dobila telefonski broj redatelja i stalno ga je zvala da mu kaže: “Moram dobiti ovu ulogu. Bio bi lud da me ne zaposliš.” Sada to poriče, ali priznaje da je Cameronu poslala ruže s porukom na kojoj je pisalo “Iz tvoje ruže”.

-Film Titanic košta više od broda. Film je koštao 200 milijuna dolara za proizvodnju, a brod je koštao samo 7,5 milijuna dolara (ili 150 milijuna dolara u modernom ekvivalentu.)

-Prema scenariju, Rose je trebala ubosti zaručnika petom, ali Kate Winslet odlučila je da će izgledati bolje ako mu pljune u lice i to je scenarij koji su na kraju odabrali.

-Ako iz filma izrežete sve moderne vremenske scene i zadržite samo događaje iz 1912., film bi trajao 2 sata i 40 minuta – upravo toliko je trebalo brodu da potone.

-Cameron nije htio koristiti pjesme u svojim filmovima. Ali skladatelj James Horner tajno je snimio pjesmu s Celine Dion i dao kasetu redatelju. Pjevačica je sumnjala u pjesmu (nije joj se baš svidjela), ali kad je pročitala scenarij, promijenila je mišljenje. Svi su plakali tijekom snimanja pjesme.

-Cameron je 1995. godine napravio 12 skokova na dno oceana kako bi vlastitim očima vidio potonuli brod. Tada je redatelj shvatio da ne može dopustiti da se u njegovom radu pojavi bilo kakva pogreška i da mora odati počast svima koji su poginuli tijekom tragedije.

-Sjećaš li se DiCaprijeve fraze “Ja sam kralj svijeta?” To je bila improvizacija. Nije bilo u originalnom scenariju.

-Film je oborio mnoge rekorde. Bio je dugo na velikom platnu – 287 dana.

-Kad vidimo Rose u starosti, možemo vidjeti njezinog psa – pomeranca. Postoji razlog za to – nakon nesreće pronađena su 3 psa. Bila su dva pomeranska psa i jedan pekinezer. Inače, snimljene su i scene sa životinjama koje su se pokušavale spasiti, ali redatelj je donio odluku da ih presiječe.

-Tijekom snimanja film se zvao Ledeni planet. To je učinjeno kako bi proces bio tajan tako da druge tvrtke koje su snimale filmove o Titanicu nisu mogle vidjeti produkciju.

-Budžet za film bio je 2 puta veći od planiranog. Bio je to najskuplji film svog vremena. 20th Century Fox je morao pozvati drugu tvrtku da podijeli troškove. Druga tvrtka bila je njihov konkurent – Paramount Pictures. Zapravo, nitko nije vjerovao da će film zaraditi novac.

-Haljina Kate Winslet napravljena je s obzirom da bi trebala izgledati dobro i suho i mokro.

-Scena kada Jack crta portret gole Rose snimljena je prvog dana. Redatelj je morao vidjeti iskrene emocije i sramotu, a glumci se nisu poznavali. No Winslet je napravila još jedan korak: prije produkcijskog procesa pokazala je Leu grudi jer je znala koju će scenu napraviti. Učinila je to kako bi se Leo osjećao ugodnije.

-U istoj sceni, Jack je pogriješio. Rekao je Rose da ode u krevet kad mora reći “na kauč”. Ova verzija je u konačnom filmu.
Neke scene u filmu temelje se na sjećanjima preživjelih. Na primjer, kada muškarac stavi dvije djevojke u spasilački brod i kaže: “Ovo nije zadugo”, temelji se na priči o jednoj od djevojaka.

-Cameron je želio da njegovi likovi budu potpuno izmišljeni ljudi, ali kad je završio s pisanjem scenarija, saznao je da je na brodu putnik Jack Dawson.

-Obožavatelji su se svađali može li Jack stati na komad drveta zajedno s Rose. Studenti iz Velike Britanije čak su napravili eksperiment i dokazali da DiCaprio ima sve šanse. Svi ti razgovori iritiraju Jamesa Camerona koji jednostavno kaže: “Stranica 147 u scenariju kaže da Jack umire. To je jednostavno.” Prema redatelju, da je Jack preživio, film bi bio potpuno drugačiji. A ovo je film o gubitku, pa je glavni lik morao umrijeti.

-Usput, komad drveta koji je Rose koristila je točna replika fragmenta pronađenog nakon potonuća broda. U muzeju u Halifaxu.

Bonus: prototip za “Staru ružu”

Beatrice Wood postala je prototip “Stare ruže” u Titanicu. Ne, nikad nije bila na brodu, ali kao Rose, Beatrice je bila iz bogate obitelji i prkosila je roditeljima da nastavi karijeru umjetnice. James Cameron pročitao je njezinu autobiografiju koja se zvala I Shock Myself i shvatio da je prvo poglavlje opisalo lik koji je već imao na umu.