Ljubav

11 stvari koje nam se događaju u mozgu kada se zaljubimo, a nismo ni SVJESNI toga: Zadnje se svi stidimo

U svakodnevnom životu zaljubljenost je jedno od najuzbudljivijih i najintenzivnijih emocionalnih iskustava koje možemo doživjeti. Ali, jeste li se ikada zapitali što se zapravo događa u našem mozgu kada se zaljubimo? Pozadina ovog prelijepog osjećaja krije se u složenoj neurobiologiji koja uključuje različite dijelove mozga, neurotransmitere i hormone. U ovom članku, istražujemo deset fascinantnih stvari koje se događaju u našem mozgu kada padamo zaljubljeni.

1. Aktivacija nagradnog centra: Kada se zaljubimo, naše nagradni centar u mozgu aktivira se u punom sjaju. Ovaj centar, poznat kao nucleus accumbens, oslobađa neurotransmiter dopamin, koji je povezan s osjećajem zadovoljstva i euforije.

2. Smanjenje anksioznosti: Zaljubljenost može smanjiti osjećaj tjeskobe i straha jer mozak oslobađa manje kortizola, hormona stresa.

3. Osjećaj privrženosti: Oksitocin, poznat kao “hormon ljubavi”, igra važnu ulogu u osjećaju bliskosti i povezanosti s voljenom osobom. Taj hormon pojačava emocionalnu vezu između partnera.

4. Hipotalamus u akciji: U mozgu se aktivira i hipotalamus, dio odgovoran za regulaciju tjelesnih funkcija poput apetita i spavanja. To može objasniti zašto zaljubljeni ljudi često izgube apetit i spavaju manje.

5. Oluja neurotransmitera: Dopamin nije jedini neurotransmiter koji igra ključnu ulogu. Serotonin, koji utječe na naše raspoloženje i socijalno ponašanje, također se povećava, što može rezultirati pojačanim osjećajima sreće i radosti.

6. Fokusiranje na voljenu osobu: Područje mozga koje je odgovorno za pažnju i fokus, prefrontalni korteks, manje je aktivno u fazi zaljubljenosti. Zbog toga smo često opsjednuti voljenom osobom i teško nam je skrenuti misli s nje.

7. Aktivacija osjetila: Kada smo zaljubljeni, mozak intenzivno reagira na sitne podražaje povezane s voljenom osobom, poput njenog mirisa, glasa ili dodira. To je zbog povećane aktivnosti amigdale, dijela mozga koji obrađuje emocije i memoriju.

8. Povećana tolerancija na bol: Istraživanja pokazuju da zaljubljenost može povećati prag boli. To je zbog oslobađanja endorfina, prirodnog analgetika, koji smanjuje osjetljivost na bol.

9. Osjećaj euforije: U fazi zaljubljenosti, mozak oslobađa kemikaliju feniletilamin, koja je slična amfetaminu i može uzrokovati osjećaj uzbuđenja i euforije.

10. Stvaranje sjećanja: Kada se zaljubimo, mozak stvara sjećanja povezana s voljenom osobom na izrazito intenzivan način. Ovo je zbog snažne interakcije između hipokampusa, centra za pamćenje, i amigdale, centra za emocije.

11. Požuda: Ovo je prva faza ljubavi i pokreću je hormoni testosteron i estrogen – kod muškaraca i žena. Testosteron nije povezan samo s muškarcima, već igra i veliku ulogu u želji kod žena. Zbog njega krećemo u lov za partnerom.