Magazin

O ovome nismo imali pojma: 10 tajni o najpoznatijim znamenitostima

Krivi toranj u Pisi misterij je na mnogo načina, uključujući i tko ga je izgradio. Orijentir je izgrađen tijekom 200 godina i stoga je nejasno tko je bio glavni arhitekt. Povjesničari kandidati vjeruju da ga je izgradio Diotisalvi – on je projektirao krstionicu koja se nalazi uz toranj, izgrađen u istom stilu.

U podnožju Kipa slobode leži slomljeni lanac, ali većina posjetitelja ne zna razlog za to. Francuzi su darovali Lady Liberty SAD -u 1886. za njezinu 100. obljetnicu američke revolucije, a prekinuti lanac simbolizira ukidanje ropstva, dovedeno tijekom završetka građanskog rata. Kip također predstavlja slobodu i demokraciju.

Naziv Big Ben ne odnosi se na toranj unutar britanskog parlamenta, već samo na zvono. Konstrukcija koja drži zvono ima svoje ime, Elizabetov toranj i nitko sa sigurnošću ne zna u čiju je čast zvono dobilo ime Big Ben. Jedna teorija kaže da je ime dobila po Benjaminu Countu, boksačkom prvaku u teškoj kategoriji.

Bilo je mnogo primjeraka poznate Mona Lise Leonarda da Vincija, ali stručnjaci vjeruju da postoji još jedna slika samog Da Vincija. Smatra se da je druga slika iz druge perspektive i najvjerojatnije je ranija verzija remek -djela.

Velika sfinga u Gizi najstariji je kip na svijetu i izvorno je bio šareniji i ukrašeniji. Jedina boja koja je ostala danas je iza jednog uha. Mnogi ljudi vjeruju da je kip izvorno imao glavu lava te da je mnogo godina kasnije na njemu isklesana ljudska glava. To je zbog različitih omjera male glave i divovskog tijela.

Tijekom izgradnje mosta Golden Gate, mornarica je htjela da bude obojen u crno -žute pruge kako bi bio vidljiv u magli. Arhitekt koji je radio na mostu, Irving Morrow, uvjerio je mornaricu da ga oboji tamno narančastom bojom kako bi uvijek bio vidljiv te mu je dao atraktivniji izgled.

Još uvijek pronalaze nepoznate dijelove Kineskog zida tek 2012. U proteklom desetljeću arheolozi su locirali neke od najsjevernijih dijelova koje tek treba identificirati, koji stoje u i na granici današnje Mongolije.

Gutzon Borglum, arhitekt planine Rushmore, želio je stvoriti tajnu sobu u kojoj bi budući posjetitelji mogli pronaći zapise i informacije o američkoj povijesti unutar litice. U tu je svrhu izgradio spilju iza glave Abrahama Lincolna, ali je umro prije nego što ju je uspio dovršiti. Godine 1998. kopije povijesnih dokumenata i memoara američkih predsjednika postavljene su unutar špilje i sada služe kao vremenska kapsula.

Dizajner Eiffelovog tornja, Gustave Eiffel, izgradio je stan na zadnjem katu. Stan ima kuhinju, kupaonicu, dvije spavaće sobe i dnevni boravak, a često ga je koristio i za goste. Jednom je imao Thomasa Edisona u posjetu, a danas služi kao muzej, zajedno s voštanim figurama Eiffela i Edisona.

Matterhorn u Disneylandu prvi je čelični valjkasti podmetač od čeličnih čeličnih cijevi i dizajniran je nakon planine u švicarskim Alpama. Unutar potkrovlja na vrhu planine nalazi se košarkaški obruč koji su penjači i članovi ekipe koristili za prolazak vremena između smjena ili za vrijeme lošeg vremena.