10 savjeta koji vam mogu spasiti život i koji će vas učiniti sigurnijim

Znati kako se boriti i braniti može biti spasonosna vještina. No, prije nego što dođe do toga, postoje neke stvari koje možete učiniti kako bi okoliš oko vas sigurniji, ili barem smanjiti rizik od završetka u opasnoj situaciji. Takve naizgled nevažne stvari, poput toga kako i gdje parkirate automobil ili koje sjedalo odaberete u javnom prijevozu, zapravo mogu raditi u vašu korist.

1. Hodaj dalje od zidova.

Kada se približavate slijepom uglu, stvorite prostor između sebe i zida. To će vam dati više vremena za pametne odluke ako vas netko čeka da vas napadne.

2. Parkirajte auto u rikverc.

3. Znati gdje treba parkirati.

4. Provjerite svoj automobil.

Copy

Prije nego što uđete u automobil, provjerite svugdje oko njega iz daljine kako biste bili sigurni da se tamo nitko ne skriva. Također, ne zaboravite se sagnuti i provjeriti ispod automobila. Kada završite s vanjskom provjerom, provjerite i unutrašnjost.

5. Nosite svjetiljku.

6. Zamolite radnike da ne objavljuju broj vaše sobe.

7. Tražite dva seta ključeva.

Copy

Ako putujete sami, zatražite 2 kompleta ključeva na recepciji prilikom prijave, ako je moguće. Ljudi oko vas će misliti da putujete s nekim i stoga niste laka meta. To možete čak spomenuti zaposleniku hotela i drugima da čuju.

8. Nosite čep za vrata.

9. Znati gdje stajati u liftu.

Ako u liftu ima dovoljno mjesta i možete odabrati gdje ćete stajati, stanite pored upravljačke ploče leđima prema bočnoj strani. Tako ćete moći vidjeti sve u dizalu za razliku od toga da ste okrenuti prema izlazu i da su vam leđa okrenuta prema ljudima koji stoje iza vas. Ako sumnjiva osoba uđe, pritisnite što više gumba i odmah siđite.

10. Odaberite pravo mjesto u javnom prijevozu.