ZNATE LI ŠTA ZNAČI RIJEČ ”BRENA”?- PJEVAČICA JE DAVNO OTKRILA NJENO ZNAČENJE: U Bosni se ova riječ koristi za ovaj predmet u kući

Brena Nacionale iliti Lepa Brena je nekada davno otkrila na koji je način dobila svoj nadimak i da su dva čovjeka zaslužna za to.

Za nju se zna da joj je pravo ime Fahreta, a da je nadimak Brena dobila još 1975. godine u srednjoj školi. Za sve je navodno kriv njen košarkaški trener, a ona je na u temu u filmu o sebi i Slatkom grehu rekla ovo:

”Počela sam aktivno da treniram košarku. Na košarkaškom terenu je i nastao moj današnji nadimak Brena. Nadimak mi je dao moj tadašnji košarkaški trener, Vlada Bajer. Treneru je bilo komplikovano da me doziva: “Fahreta, Fahreta!” Igrala sam centra ili beka. Moje koleginice bile su Mila, Kata… Sve neka kratka imena. I kaže on meni: “Ja ću tebe zvati Brena”. Ja kažem: “Ko je ta Brena?!” Kao prvo, glupo ime. Mislim, od svih imena koja su mogla biti ljepša”

Foto: Instagram

Dalje u svojoj priči Brena je svojevremno o svome imenu otkrila i ove stvari: ” U Bosni, to je bio sinonim za lijepu djevojku. Uvijek sam voljela da se ističem, da se izborim za svoje mjesto pod suncem. Ma, bila sam kao šilo! Zato sam se i našla pod košem, s loptom u rukama. Tu je došao do izražaja i moj smisao za realnost. Shvatila sam da nisam dovoljno talentovana za košarku i da će uvijek biti boljih od mene, koje neću dostići. Kada me je kasnije Saša Popović pitao imam li neki nadimak, sjetila sam se tog događaja, i tako postala – Brena.”

Na kraju je čuveni voditelj Milovan Ilić Minimak sna Brena dodao i Lepa, a sve ostalo je istorija. Ipak, riječ ”brena” se u Bosni koristi i za drvenu posudu kao što je ova na fotografiji, a u kojima su žene, nekada davno dovlačile vodu sa izvora. To je posuda napravljena od drveta, te liči na duguljastu bačvu ili burence, ali je više duguljasta tako da je mogla lakše da stane ženama na leđa. Danas su ove posude veoma vrijedne i većinom sada služe kao ukras u nekim etno- selima, kao spomen na vremena kada se vjerojatno i ljepše živjelo.