ZBOG NJIH VAM NIJEDNA DIJETA NE POMAŽE: 7 fatalnih grešaka zbog kojih se gojite tijekom noći

Prema istraživanjima, prekomjerna težina povećava rizik od preuranjene smrti. Međutim, odgovor na iznenadno dobijanje na težini možete naći u vašoj večernjoj rutini.

Ako ste svjesni razloga koji se kriju iza dobijanja kilograma, možete preduzeti mjere opreza i izabrati zdraviji način života.

1. Ispijanje kafe kasno u noć

Ispijanje kafe u sitne sate remeti naš san, pa kafu konzumirajte najmanje 6 sati prije nego što odete na spavanje. Naučnici takođe povezuju hlorogenu kiselinu koja se nalazi u kafi, sa dobijanjem kilograma. Pokušajte da zamijenite kafu biljni čajem ili još bolje, toplom vodom.

2. Nedovoljno sna

Zdrava količina sna je 7-8 sati tokom noći i ako ga nemamo dovoljno, javljaju se mnogi zdravstveni problemi. Studije su pokazale da postoji veza između manjka sna i negativnih promjena u metabolizmu. Još jedan odlučujući faktor može biti što nedovoljno sna dovodi do umora i samim tim, manjka fizičke aktivnosti.

3. Manjak fizičke aktivnosti

Vježbanje i fizička aktivnost igraju ključnu ulogu u gubitku kilograma, jer ubrzavaju metabolizam i sagorijevanje kalorija. Ključno je da vježbate svakog dana čak i najumjerenije, jer samo šetnja od 15 minuta svakog dana, pomoći će vam da sagorite dodatnih 100 kalorija. To je 700 kalorija sedmično i oko 5 kilograma godišnje.

4. Koristite elektronske uređaje uvečer

Studije su pokazale da je korištenje elektronskih uređaja koji emituju plavo svjetlo uveče, povezano sa poremećajem sna i eventualnim dobijanjem kilograma. Ovi uređaji remete proizvodnju melatonina, hormona odgovornog za regulisanje ciklusa spavanja. Umjesto da surfujete društvenim mrežama prije spavanja, čitajte knjigu ili slušajte opuštajuću muziku.

5. Podešavate alarm da kasnije ustanete

Vjerovali ili ne, istraživanje je pokazalo da ljudi koji se izlažu sunčevim zracima rano ujutru, imaju manji indeks tjelesne mase od onih koji ustaju kasno. Dokazano je da samo 20-30 minuta prirodnog spoljašnjeg svjetla, utječe na indeks telesne mase. Zbog toga, ustanite rano i idite na trčanje.

6. Okruženi ste pogrešnom bojom

Plava boja stimuliše opuštanje i stoga, bolji san. To je takođe boja koja suzbija apetit, dok boje poput crvene ili narandžaste, čine da se osećate energičnim i gladnim. Dakle, razmislite o boji u koju ćete od sada krečiti sobu.

7. Užine kasno u noć

Svi znamo za pravilo da ne valja jesti nakon 18 časova, ali to nas ne spriječava da kasno večeramo ili jedemo grickalice u ponoć. Studije su pokazale da kasni obroci dovode do dobijanja težine. Takođe, povećavaju holesterol, nivo insulina i negativno utiču na naše hormon markere. Upamtite da ćete se sigurno ugojiti ako unosite više kalorija nego što sagorijevate.