ZAŠTO NIKAD NE VIDIMO GLAVU OSLIĆA? Ova riba se UVIJEK prodaje BEZ PREDNJEG DIJELA: Evo koji je RAZLOG!

Na tezgama je veliki izbor morskih plodova i raznih vrsta riba, uključujući i oslić. Mnogi ljudi više vole ovu vrstu ribe zbog pristupačne cijene i pogodnosti pri njenom spremanju, jer u odnosu na riječnu ribu oslić ima mnogo manje kostiju.

Nažalost, u poređenju s bakalarom, pastrmkom i šaranom, oslić je manje popularan.

Za razliku od ostalih riba koje se mogu naći u prodaji, samo oslić nema glavu. Jedini razlog zašto je to tako jeste transport, pošto se oslić najviše lovi u jugozapadnom dijelu Atlantskog okeana, u Argentini, Urugvaju, Sredozemnom i Crnom moru, južnim dijelovima Afrike, u jugoistočnom dijelu Tihog okeana, Peruu i Čilu. Prodavci takođe ističu da je to čest slučaj i sa lososom.

Unsplash

Oslić je grabežljiva riba čija je populacija impresivna, iako stručnjaci smatraju da je smanjena zbog aktivnog ulova. Veličina odraslog oslića je od 30 cm do 1,5 metara. Pripada monotipskoj porodici koja obuhvata 16 vrsta. Oslić većinu vremena provodi u dubini, a više raste u lovu.

Zbog prekomjernog lova oslića na pojedinim mjestima zabilježeno je drastično smanjenje brojnosti ove ribe. Ulov oslića u evropskom dijelu je dosta ispod nivoa, budući da su količine ove ribe poprilično iscrpljene u Crnom i Sredozemnom moru. Postoji nekoliko razloga za to – ekološki problemi, nelegalan lov, pecanje manjih riba i neregularan ribolov.