VIŠE IH NEĆETE GLEDATI ISTO: Neobične činjenice o ženama koje su potpuno istinite

Zašto žene žive 2 do 10 godina duže od muškaraca širom svijeta?

Upoznajte se u nastavku sa nevjerovatnim činjenicama o ženama.

Žene vide više boja

Žene u prosjeku vide 20% više razlika u bojama i oblicima.

Pixbay

Žensko tijelo ima nižu otpornost na alkohol

Vjerovali ili ne, alkohol je opasniji za žene jer su one sklonije oboljenjima jetre poput hepatitisa (upale jetre) i vjerovatnije je da će umrijeti od ciroze jetre (hronične bolesti). Također je vjerovatnije da će žene pretrpjeti oštećenje mozga od alkohola poput gubitka mentalnih funkcija i smanjene veličine mozga.

Zrelost je privlačna

I ne samo zbog Edipovog kompleksa. Razne studije su pokazale da je žena privlačnija što je plodnija, pa su žene koje su rodile dobile ženstvenije tijelo.

Unsplash

Mrze rizikovati

Možda ste primijetili da žene manje preuzimaju rizik od muškaraca, a za to zapravo postoji naučni razlog. Prednji cingulatni korteks, dio mozga koji zadužen za opcije pri donošenju odluke, kod žena je veći nego u muškaraca. Neki tvrde da je ovo evolucijski način da žene budu bolje njegovateljice i spasi „pleme“ pri prikupljanju hrane i strukturiranju društvenog života.

Mogle bi učiniti da njihovi muškarci budu debeli

Začudo, puno muškaraca u dugoročnim vezama postaju sve deblji, a to bi moglo biti i posao njihovih žena.

Unsplash

Stil prije udubnosti

Ova znatiželja nema naučno objašnjenje – već socijalno. Društvo i mediji stoljećima pritiskaju žene da se drže određenog standarda. Ovo rezultira time da većina žena bira stil prije udobnosti.

One su nepoznati heroji izuma

Mary Anderson izumila je brisač vjetrobranskog stakla 1903. Uz to, žene su tijekom godina patentirale: pelene za jednokratnu upotrebu, papirnate vrećice, nepromočivo staklo, kantu za smeće, stroj za pranje suđa i mnoge druge inovacije.

Štikle su bile za muškarce

U 1600-im, pete su uvedene u modu žena kako bi oponašale muškarce koji su nosili potpetice kao znak njihove muškosti i statusa.

Žive duže

Ponekad razlike u trajanju života između muškaraca i žena mogu biti i do jedne decenije, ali u prosjeku su najmanje 2–3 godine u cijelom svijetu. I to ne važi samo za ljude. Ženke orangutana i čimpanze takođe nadmašuju svoje mužjake.