Važno je da znamo: Evo kako treba da se ponašate ako naiđete na agresivnog psa ili čopor lutalica

Šta bi ste uradili da se nađete ispred agresivnog psa?

Šta ako vas ujede?

Veterinaraka Dr. Debi Turner Bel prilikom gostovanja u jutarnjem program američke televizije CBS dala je odgovor na ovo pitanje i ponudila nekoliko važnih smjernica o tome kako spriječiti, ali i liječiti ujede psa. Takođe nam je dala i nekoliko savjeta o tome kako spriječiti da vaš pas bude agresivan.

Unsplash

Zašto psi ujedaju?

Ima nekoliko razloga za ovo. Većina nema veze sa zlobom. Psi najviše ujedaju iz straha, a ne zato što su agresivni. Psi koji osjećaju da su ugroženi, koji su nesigurni ili osjećaju da ih neko izaziva, odgovoriće ujedom kao vrstom samoodbrane. Mogu da postanu agresivni i zbog “teranja”. Inače, oni su veoma teritorijalna stvorenja, i štitiće svoj teren. Tako da možete očekivati od psa da ujede ako štiti svoju hranu, igračke i mladunce, ako ih dirate. I iznenađen pas će ujesti. Ako priđete psu neočekivano, ili ako vas ne čuje dok mu prilazite, njevog instinkt mu nalaže da ujede iz straha.

Psi koji nisu adekvatno trenirani ili socijalizovano će najprije ujesti.

Vrste pasa koje obično ujedaju

Ukratko, svi psi ujedaju. Ne postoji rasa psa za koju možemo da kažemo da će vas prije ujesti nego ostale. Ujedanje više ima veze sa trenutnom situacijom, ponašanjem, treningom (ili nepostojanjem istog), i ljudskim neznanjem.

Unsplash

PRAVILAN NAČIN PRILASKA NEPOZNATOM PSU

1) Prvo morate da dobijete pristanak vlasnika za to.

2) Pružite ruku sa zatvorenim prstima, dlanovima okrenutim na dole. Polako. Pružite priliku psu da priže i da vam onjuši ruku.

3) Sačekajte da vam pas da dozvolu da priđete. Ako hoće da ga mazite, spustiće glavu i uši, ili još više prići vama. Međutim, ako pas savije uši unazad tako da se skoro spoje sa glavom i vratom, počne da reži ili se nekako šćućuri, nemojte da ga mazite.

4) Mazite psa po vrhu glave, ili duž kičme. Izbjegavajte stomak, rep, uši, i noge.

KAKO NE PRILAZITI NEPOZNATOM PSU

1) Trčati prema nepoznatom psu.

2) Prilazite psu suviše blizu i smijete se. Nikada nemojte da se smijete nepoznatom psu. Kada se smijete misli da se kezite. To je poziv za agresiju.

3) Iznenadite psa! (prikradanje dok spava) Često se tu aktivira sistem samoodbrane kod psa.

4) Ignorišete njihova upozorenja! Ako pas počne da laje ili reži kada prilazite njegovoj teritoriji krevetu npr., i vi nastavljate, to je poziv za borbu. Oni vas upozoravaju da trebate da stanete. Slušajte ih!

5) Neprikladno dodirivanje: Psi ne vole da ih mazite po ušima, vratu i šapama (nogama). Neki ne vole i da ih obraćete i mazite po stomaku. To je pozicija potčinjenosti, a agresivni psi to ne vole i mogu da to prihvate kao “izazov”.

Unsplash

ŠTA AKO VAM ZAPRIJETI NEKI AGRESIVNI PAS (lutalica ili nepoznati pas)

1) Ostanite mirni. Nemojte da trčite. Ovo je trka koju ne bi ste mogli da dobijete. Ako ste sami, polako idite unazad. Ne okrećite leđa.

2) Ako ste na zemlji, sklupčajte se u položaj fetusa. Pokrijte glavu rukama i skupite prste u pesnicu.

3) Ne gledajte u oči. Zapamtite, ako gledate agresivnog psa u oči, on to prihvata kao izazov.

4) NEMOJTE DA SE SMIJETE!

5) Pričajte tiho, umirujuće. Ako se derete na takvog psa samo ćete da ga isprovocirate.

6) Ako vas ujede, nemojte da vučete! To ga opet samo natjera da steže. Ostanite mirni. Probajte da stavite nešto između vas i psa, npr. jaknu, tašnu, biciklu, ranac, itd. Ne udarajte psa. Opet, to će samo da pogorša stvari.

ŠTA AKO VAS UJEDE!?

1) Zovite Hitnu pomoć ako je ujed ozbiljnije prirode.

2) Dobro operite ranu sapunom i vodom. Ako je duboka rana, ako boli, ako menja boju, ako je natekla, odmah posjetite ljekara.

3) Ako je moguće, potvrdite da li je pas vakcinisan protiv bjesnila.

4) Prijavite ujed veterinarskoj službi i policiji.

Unsplash

NAČINI SPRIJEČAVANJA AGRESIVNOG PONAŠANJA VAŠEG LJUBIMCA

1) Sterilišite vašeg psa. Ovo nije samo dobro po zdravlje psa, nego može da sprIJeči psa da odluta ili da se takmiči sa psima suprotnog pola. Oni psi koji nisu sterilisani su češće agresivni, teritorijalni, i zaštitnički nastrojeni.

2) Nemojte da se igrate “vuče konopca” sa psom. Samo ih tJerate da budu agresivniji.

3) Nikako nemojte da “izazivate” psa tako što bi glumili napad na vlasnika. ZažaliT ćete. Psi brane svoje vlasnike.

4) Socijalizujte svog psa.

5) Nikako ne pokušavajte da uzmete igračku ili hranu psu. NIKADA nemojte da uznemiravate psa dok jede. To je situacija u kojoj će sigurno odreagovati ujedom.

6) Nabavite više igračaka i rasporedite ih po cIJelom dvorištu ili stanu. Psi ne bi trebali da dIJele igračke. Takođe, psi ne bi trebali da dIJele činije za vodu ili hranu.

7) Ne dozvolite svom psu da “luta” bez nadzora ili povoca.