Vaš računar ispušta čudne zvukove? Evo šta oni znače i da li ima razloga za brigu

Ako čujete neobične ili glasne zvukove kako izlaze iz vašeg PC-ja, moguće je da se radi o kvaru komponente.

Ovo je samo nekoliko primjera:

Kliktanje ili grebanje

Hard diskovi su nekad bili standardna metoda skladištenja podataka na računarima, uglavnom zbog niske cijene i visokog kapaciteta. Danas ih sve više zamjenjuju brži SSD-ovi kojima iz godine u godinu pada cijena.

Ako i danas još koristite HDD, valja naglasiti da se radi o mehaničkim uređajima, što znači da za čitanje podataka služi igla koja se kreće osetljivim magnetnim diskom. Svako oštećenje tog diska znači gubitak podataka.

Ako vaš HDD prestaje da radi, čućete grebanje ili kliktanje. Ako se to desi, odmah napravite sigurnosnu kopiju svojih podataka i prestanite da koristite disk. Po mogućnosti, kupite novi HDD ili uradite nadogradnju na SSD.

Unsplash

Pištanje šrafova

Radi se o zvuku “cviljenja” visoke frekvencije, koji dolazi iz elektronskih komponenti. Obično ga u računaru stvara grafička kartica ili sistem napajanja. Dok struja prolazi kroz navoje, oni vibriraju i proizvode zvuk.

Zvuk će se mijenjati zavisno od toga koliko struje prolazi – ako igrate neku zahtjevnu video-igru, veće su šanse da ćete čuti svoje napajanje ili grafičku karticu. Ako čujete ovaj zvuk – ne brinite. Riječ je o standardnoj nuspojavi koju, ako vam to garancija dopušta, možete riješiti mijenjanjem komponente.
Brujanje ili zvuk ventilatora

Ventilatori mogu da ohlade vaš računar. Oni se često nalaze na kućištu, a uvijek ćete ih pronaći na grafičkim karticama, napajanju i procesoru. Koliko će neki ventilator biti glasan, zavisi od vrste, kvaliteta zvučne izolacije i softvera koji koristite.

Uvijek postoje načini na koje možete da utišate ventilatore na vašem PC-ju, a oni uključuju kupovinu novog kućišta sa zvučnom izolacijom, instalacijom anti-vibracionih nosača ili kontrolom putem softvera.

Unsplash

Zveckanje

Ako čujete zveckanje, prvo pomjerite bilo šta što se nalazi na kućištu. Nakon toga bacite pogled na ventilatore. Ugasite računar, otvorite ga i proverite da kablovi ne dodiruju ventilatore.

Dok je računar još otvoren, provjerite jesu li sve komponente pravilno fiksirane. Ako ni jedan od ovih predloga ne pomaže, moguće je da se radi o problemu sa samim ventilatorom. Očistite ga kompresovanim vazduhom, a nakon što nosači ostanu bez maziva, razmontirajte ga i podmažite osovinu, prenosi tportal.