Uštedite novac: 10 provjerenih savjeta da prepoznate jeftinu, a kvalitetnu odjeću

Naučite da prepoznate pravi kvalitet i više se nikada nećete razočarati u odjeću koju ste kupili.

Pogledajte ove savjete.

Debljina šava

Uzmite komad odjeće i pogledajte izbliza šavove. Jedino tako možete utvrdite koliko je dobro odjeća sašivena. Dobar znak su ravnomjerni i debeli šavovi.

Širina poruba

Pantalone i suknje bi trebalo da imaju šavove širine 3.5 cm. Šav na bluzama i košuljama može biti manji od 2 cm. Ako nema poruba, radi se o odjeći lošeg kvaliteta.

Ista boja

Ovo je obično problem sa dodacima na odjeći. Ako rajsrefšlusi i kopče nisu iste boje kao, vjerovatno se radi o odjeći lošeg kvaliteta. Isto važi i za izbledjele boje na torbama.

Prirodni materijali

Provjerite da li je vaša pamučna majica tretirana hemijskim sredstvima “testom stiskanja”. Čvrsto stisnite komad odjeće na nekoliko sekundi i provjerite da li se izgužvao. Ako jeste, odjeća je tretirana i nakon prvog pranja izgledat će otrcano.

Zatvoreni rajfešlusi

Prije nego što kupite odjeću, probajte da zatvorite rajfešlus do kraja. Ako to nije moguće, vratite odjeću gdje ste je i našli. Još jedan savjet: zatvoreni rajfešlus napravljeni od metala pouzdaniji su od plastičnih.

Zadržavanje oblika

Uzmite odjeću koja je navodno napravljena od rastegljivog materijala i razvucite je. Ako izgubi oblik, radi se o tkanini lošeg kvaliteta.

Odgovarajuća dužina rajfešlusa

Krajnje jednostavno – obje strane rajfešlusa moraju biti iste dužine i boje.

Mješavina materijala

Prirodni materijali kao što su pamuk i svila mnogu su trajniji od sintetičkih. Međutim, morate biti pažljivi kada perete odjeću napravljenu od 100% pamuka jer se može skupiti. Izbjegavajte mašinsko pranje ili birajte odjeću sa 5 do 30% sintetičkog materijala. Ovo uključuje viskozu, najlon i poliester.

Kvalitete dugmića i rupica za dugmiće

Čak i ovi mali detalji mnogo govore o kvalitetu odjeće. Uvjerite se da su rupice ravnomjerno prošivene i uredno spojene. Dugmići bi trebalo da su čvrsto prišiveni, bez končića koji strče.

Dizajn

Provjerite da li se dezen podudara i da li su šavovi urađeni istom bojom prije nego što posegnete za novčanik. Ako su različite, radi se o nekvalitetnoj odjeći.

Sada kada znate ove trikove, pametnije ćete kupovati odjeću i uštedjeti mnogo novca.