U ČEMU JE NJEGOVA TAJNA: Zavirili su u predsjednikov meni, evo šta jede i pije Vladimir Putin

Dovoljno je da čovjek baci brz pogled na fotografije ruskog lidera da bi priznao da je Putin u odličnoj formi u odnosu na svoje vršnjake, piše “Russia Beyond”.

U čemu je njegova tajna? Odgovor se donekle krije u ishrani. Ruska javnost je uvijek željna da sazna šta jede predsjednik Vladimir Putin, a “Russia Beyond” vam otkriva sve tajne predsjedničkog menija.

Predsjednički doručak

Putin za doručak jede kašu, tvorog (ruski mladi rastresiti sir) sa medom, i pije sirova prepeličja jaja. To kažu novinari TV kanala NTV, koji su doručkovali sa predsjednikom. Takođe su otkrili da Putin voli da popije sok od hrena i cvekle.

Nekoliko godina kasnije ruski lider je ispričao novinarima da voli pirinač i heljdu, ali ne i ovsenu kašu.

– Ne mogu da posvetim puno vremena ishrani. Volim povrće: paradajz, krastavac, zelenu salatu. Ujutro volim da pojedem kašu, svjež sir i med. Ako mogu da biram između mesa i ribe, izabraću ribu, ali volim i jagnjetinu – rekao je Putin i dodao da nije čovjek koji voli slatko, iako s vremena na vrijeme pojede sladoled.

Ishrana „u pokretu“

Putin mnogo putuje, širom zemlje i po cijelom svijetu. Ono što jede na putu je sasvim druga priča.

– Kad sam na putu, volim da probam domaću kuhinju. Navikao sam na zeleni čaj… Obično ne večeram, nemam za to vremena. Popodne se trudim da jedem voće i popijem kefir kada je to moguće, a kada nije, draže mi je da ne pojedem ništa – kaže Putin.

Copy

Prije nekoliko godina peterburški restoran „Podvorje“ je imao poseban jelovnik – „Ručak sa Vladimirom Putinom“, koji je nudio predsjednikova omiljena jela. Putin je taj restoran posjetio mnogo puta. Obično tamo naruči miješano meso (goveđi jezik, kobasicu, svinjetinu i ćufte). Voli i dimljenu jesetru sa limunom i maslacem, prenosi alo.rs.

Svaki put kada

Putin jede sa novinarima, glavna tema postane njegov izbor jela. Na primjer, 2003. godine u kalinjingradskom restoranu „Uz put“ naručio je uhu (riblju čorbu), pitu sa crvenim kavijarom, dimljenu jegulju i palačinke s jagodama. 2008. godine je na putovanju u Tatarstan odabrao salatu, pileću supu s rezancima, govedinu sa pirinčem i pitu… Od predsedničkog posla se još kako ogladni.

Šta Putin pije?

Ranije kremaljski kuvar Anatolij Galkin je rekao da Putin daje prednost vinu ili pivu. Kuhar je otkrio i recept za posebni koktel koji gosti piju na službenim prijemima: puno leda, malo soka od limuna, nana i 50 grama šampanjca. Galkin kaže da to piće odlično gasi žeđ.

Neki mediji takođe tvrde da predsjednik voli španska crna vina. Navodno voli da popije i čašicu votke nakon obroka ili čašicu dagestanskog konjaka.

Ukusi djetinjstva

Copy

Putin se jednom prilikom prisjetio svoje majke koja je „pekla pite s kupusom, mesom ili pirinčem, i vatruške (pite sa svežim sirom)“. Možda to objašnjava njegovu ljubav prema pitama.

U knjizi „Putinova porodica“ Aleksandra Putina, objavljenoj 2002. godine, autor piše o Spiridonu Putinu, dedi ruskog predsjednika. On je radio kao kuhar u jednom peterburškom restoranu u blizini Ministarstva mornarice.

– Spiridona su 1918. pozvali da radi u Moskvi u kremaljskoj menzi, gdje je kuhao za Lenjina i sovjetsku elitu. Priča se da je kasnije postao lični kuvar Staljina u rezidenciji u Valdaju – navodi se u knjizi.