TAČNA FORMULA, EVO KOLIKO VODE TREBATE PITI SVAKI DAN: Pogledajte tabelu potrebne količine

Vjerojatno ste čuli da treba piti 8 čaša vode dnevno kako bi svi procesi unutar vašeg tijela dobro funkcionirali.

Međutim, broj nije u potpunosti tačan, a u ovom ćemo članku objasniti kako stvari zapravo stoje.

Kako je nastao mit o standardnih “8 čaša vode dnevno”

Svi naši organi sastoje se od vode – srce i mozak su 73% vode, dok su pluća 83% vode, na primjer. Ideja da osoba mora piti 8 čaša vode dnevno kako bi održala te organe i cijelo tijelo hidratiziranim vrlo je popularna.

Međutim, ovih 8 čaša o kojima često čujemo nisu pravilo, već prijedlog srednjeg dometa. Vjerovatno je postao popularan jer se čini da je to zlatna sredina za sve. Zapravo, vaše tijelo može trebati više ili manje vode.

Faktori koji utječu na količinu vode koja vam je potrebna

Spol i dob: U različitim dobima naše tijelo sadrži različitu količinu vode. Dakle, potrebno mu je drugačija količina kako bi tijelo ostalo hidratizirano. Različiti spolovi također sadrže različite količine vode u tijelu.

Težina: Studije kažu da odrasli s višim indeksom tjelesne mase imaju veću vjerovatnost da ostanu dehidrirani. Također, osim što vas održava adekvatno hidratiziranim, voda vam također može pomoći da izgubite težinu.

Okoliš: Ako živite u vrućem okolišu, očito vam je potrebno više vode; a ako živite u blizini mora ili oceana, gdje je vlažnost veća, vaš organizam bi zahtijevao manje.

Vježbe: Ako ste sportista ili jednostavno redovno vježbate, znojit ćete se više od osobe koja ima stacionarno zanimanje. Dakle, morate zamijeniti tekućinu koju izgubite.

Također, ne možemo zaboraviti na posebne uslove, kao što su:

Trudnoća i dojenje: Tijekom trudnoće, studije pokazuju da bi žene trebale piti više vode nego inače.

Cjelokupno zdravstveno stanje: Stvari poput groznice ili dijareje čine da tijelo izgubi vodu brže nego obično.

Važno je piti vodu kako bi se spriječila dehidracija.

Kako izračunati količinu vode koja vam je potrebna

Postoji formula koja će vam pomoći izračunati količinu vode koju vaše tijelo treba:

Količina vode u litrama koju trebate piti dnevno jednaka je vašoj težini u kilogramima pomnoženoj s 0,033.
Nakon što izračunate količinu, možete napraviti raspored koji će vam pomoći da se sjetite piti onoliko vode koliko vam je potrebno. Na primjer, bolje je započeti dan čašom ili 2 vode na prazan želudac. Između ostalog, voda ujutro povećava vašu energiju i ubrzava metabolizam; tako će vam pomoći da ostanete dobro i veseli cijeli dan.

Napomena: Kao što je gore spomenuto, različiti uslovi mogu utjecati na te podatke, stoga je važno slušati što vam tijelo govori.