SVI OVO MOŽEMO USVOJITI, OVAKO JE NIKOLA TESLA TRENIRAO MOZAK: Ove 3 navike su nešto najbolje što možete da uradite za svoju psihu

Nikola Tesla je bio jedan od najvećih genijalaca.

No, postoje li “trikovi” kojima se veliki inovator trudio da poveća svoju produktivnost i možemo li i mi da ih primijenimo kako bismo postali uspešniji?

Ovo je spisak navika zahavljujući kojima je Tesla uspio da bude neprikosnoveni inovator, a svako od nas može da ih usvoji:

1. Dobro razmislite prije nego što nešto uradite

Nikola Tesla je često govorio kako može da zamisli mašine i rijetko je pravio nacrte prije početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na konačan proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i poradite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:

“Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Mijenjam konstrukciju, radim popravke i upravljam mašinom u svojoj glavi. Za mene je potpuno nebitno da li testiram turbinu u glavi ili u radionici. Primijetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti“, zapisao je Tesla.

Ova vizuelizacija doprinosi značajno radu mozga.

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale dio opsesivno kompulsivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tokom njih.

Jedna od njih donijela mu je ideju o naizmjeničnoj struji: Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od nervnog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

3. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova, i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:

“Um je oštriji i i koncentrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koji nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju”, tvrdio je Tesla.