Sve su češće: Kako da pronađete skrivene kamere u hotelima i svlačionicama?

U nekim hotelima, iznajmljenim mjestima ili radnjama sigurnost kamere može biti prevelika. A neotkrivanje informacija o kamerama unutra je nezakonito u većini zemalja i izaziva zabrinutost za privatnost, piše Bright Side.

Došlo je do porasta vijesti iz svih dijelova svijeta, od Južne Koreje do Australije, pa čak i Majamija, da spomenemo samo neke.

Istina je da je postalo vrlo lako pronaći i kupiti ove vrste proizvoda. A tehnološki napredak im omogućava da budu mnogo manji i lakši za instalaciju.

Kako pronaći skrivenu kameru

Dobra vijest je da uz malo istraživanja i određenog znanja, postoje načini da se pronađe bilo koju skrivenu kameru. Kako će većina njih biti povezana na mrežu, s nekom opremom za detekciju ili aplikacijom, moguće je skenirati radio frekvencije ili provjeriti broj veza u mreži.

Ali fizička pretraga može biti vjerodostojnija i može napraviti razliku. Pa da vidimo kako to učiniti i odakle početi.

1. Znajte šta tražite

Postoje dnevne i noćne kamere. Mnogi imaju senzore pokreta, što znači da će se uključiti samo kada se nešto pomakne u blizini i aktivira ih. Zato je dobra opcija za fizičku pretragu. Dolaze u više veličina i različitih rezolucija. Međutim, bez obzira na vrstu ili veličinu, svim kamerama je potreban jasan pogled bez prepreka.

2. Počnite posmatranjem mjesta pri normalnom svjetlu

Počnite posmatranjem mjesta u uslovima normalnog osvetljenja. Provjerite jeste li pronašli čudno postavljene predmete. Zapamtite, kameri je potrebna dobra tačka gledanja, bez prepreka. Neugodna tačka na objektu ili zidu, sjajna izbočina na predmetu, žice koje izgledaju da ne pripadaju opremi na koju su spojene, ili utičnice ili adapteri priključeni bez očiglednog razloga su sumnjivi.

3. Provjerite da li čujete zujanje

Kamere stvaraju tiho zujanje kada su povezane. Pogledajte da li čujete nešto općenito dok se krećete duž područja. Obratite posebnu pažnju na prostore kao što su kupatila, u blizini kreveta i u zajedničkim ili radnim prostorima.

4. Pogledajte da li su svi okolni objekti onakvima kakvima se čine

Provjerite jesu li svi predmeti na mjestima na kojima su predviđeni i rade li ispravno. Situacije u kojima objekt ima čudnu rupu ili previše ožičenja, ili slučajevi u kojima postoji više od jednog objekta s istom funkcijom, su čudne.

U svlačionicama uvijek testirajte ogledala jednostavnim trikom: jednim prstom dodirnite ogledalo i provjerite ima li razmaka između vašeg prsta i njegovog odraza. U normalnom ogledalu postoji normalan zazor. Ali u lažnim dvosmjernim retrovizorima nema zazora. Nemojte koristiti prostoriju u kojoj se koriste lažna ogledala.

Najčešća mjesta za skrivanje špijunskih kamera u kući su elektronika, koja je najčešća; zatim tu su detektori dima, električne utičnice, poput adaptera za napajanje, digitalne TV i internet kutije, zidnih utičnica, opreme za filtere zraka ili budilnika.

Ostali popularni predmeti koje treba uzeti u obzir su zidni satovi, olovke, lava lampe, kutije za maramice, knjige i police, držači za fen za kosu i plišani medvjedići. Biljke (među lišćem) i vaze su također česte, baš kao i jastuci za kauč, kuke za odjeću, stolovi i zidni ukrasi.

5. Koristite svjetiljku

Ako nađete nešto čudno, poput rupe ili izbočine, ali niste sigurni da li to može biti kamera ili samo normalna stvar na objektu, usmjerite jarku svjetlost direktno na to. Ako je u pitanju kamera, ona će reflektirati “plavkasto” svjetlo kada to učinite.

6. Ugasite svjetla i koristite svoj pametni telefon

Zatim nakon tog prvog koraka ugasite svjetla i potražite meke svjetlosne tačke. Nije pronađena? Onda je vrijeme da koristite svoj pametni telefon.

Svjetlost IR spektra koju koriste noćne kamere nevidljiva je ljudskom oku, ali ne i većini prednjih kamera na pametnom telefonu. Dok ste u potpunom mraku, koristite svoju prednju kameru (koja obično nema IR filter) da pogledate okolo. Ako pronađete svjetlo koje ne možete vidjeti bez kamere, možda ste nešto pronašli.

Šta učiniti ako nađete skrivenu kameru?

Ako pronađete špijunsku kameru koja vam nije prijavljena, odmah se udaljite i pozovite policiju.

Nemojte se mešati u to i ne pokušavajte da proverite bilo šta drugo. Možda brišete dokaze koji su potrebni policiji. Zapamtite, možda je to bila osoba koja je vlasnik/iznajmljuje mjesto, ali ga je također mogao podmetnuti prekršilac iz nekog drugog razloga.