SVAKODNEVNO JE PIJEMO, A OVO NISMO ZNALI: 7 činjenica o kafi zbog kojih ćete je voljeti još više

Svakoga dana Beethoven je pripremao kafu od 60 zrna kafe, dok je Voltaire pio do 50 šoljica dnevno i živio do 83. godine. Dakle, možda ovisnost o kafi ipak nije tako loša.

Ovo je 7 razloga zbog kojih ćete vjerovatno požljeti popiti šoljicu kafe.

Kao bonus, pronaći ćete recept za osvježavajući ljetni koktel od kafe.

1. Pojačani rad mozga

Nije tajna da kafa pojačava pažnju, budnost i koncentraciju, ali to nije sve. Kafa s dodanim šećerom može vas pretvoriti u malog genija jer kombinacija kofeina i glukoze aktivira određene sektore vašeg mozga. Međutim, nikad ne pijte kafu na prazan stomak, jer ćete dobiti kontraefekat.

Unsplash

2. Povećava krvni pritisak

Šoljic kafe može se boriti protiv hipotenzivne epizode, situacije u kojoj vam je krvni pritisak previše nizak. Ali ne preporučuje se osobama koje pokazuju znakove tahikardije i imaju visok puls u mirovanju nakon konzumiranja kafe.

3. Jača imuni sistem

Prema naučnicima iz nekoliko zemalja, kafa smanjuje rizik od prerane smrti. To je zato što kafa mijenja vaš imunološki sustav, čineći ga jačim i zdravijim. Takođe poboljšava vašu jetru, srce i probavni sistem. Ipak pokušajte se držati prirodne svježe mljevene kafe: instant kava sadrži manje hranjivih sastojaka i više hemijskih dodataka, koji oštećuju vaše probavne organe.

Unsplash

4. Lijek za glavobolju

Kofein koji se nalazi u prirodnoj kafi može izliječiti glavobolju i migrene. Ali to je i dalje neuporedivo s lijekovima protiv bolova. Potonji su efikasniji jer često sadrže i sami kofein koji povećava efikasnost svih ostalih komponenti za 40%.

5. Smanjuje stres i depresiju

Kafa djeluje dobro kao antistres tvar zbog oslobađanja dopamina i serotonina, koji “pokreću” dobro raspoloženje. Jedna šoljica ili čak samo miris kafe, može vam smiriti živce. Štaviše, kofein je jedan od najčešćih stimulatora centralnog nervnog sistema.

Unsplash

6. Bolja memorija

Stimulatori i neuromedijatori dobiveni od kave ne samo da poboljšavaju vaše raspoloženje i produktivnost, već također poboljšavaju pamćenje. Naravno, ovo djeluje samo s vašom kratkoročnom memorijom. Ali to je dovoljno dobro, jer se sve informacije u početku pohranjuju kao kratkotrajna memorija, a samo sat vremena kasnije ulaze u našu dugoročnu memoriju pod određenim okolnostima.

7. Smanjuje težinu

Napokon, vaši snovi o gubitku kilograma mogu se ostvariti. Kafa vas može suzdržati i pomoći vam da izgubite višak kilograma. Kad je nivo hormona leptina nizak, vaše tijelo počinje skladištiti masnoću, a vi dobijate na težini. Kafa, međutim, povećava nivo hormona u vašem tijelu.

Unsplash

BONUS

Postoji obilje recepata za ledenu kafu. Ali, postoje i vrlo jednostavni načini za to.

Napravite svoju omiljenu kafu. Ostavite da se ohladi, a zatim kafom napunite posudice za led. Stavite u zamrzivač. Zatim, jednostavno dodajte kockice kafe u čašu mlijeka.

Najjednostavniji koktel od kafe je spreman.