Svaki automobil je ima: Znate li šta pokazuje strelica pored oznake za gorivo na instrument tabli?

Teško da ste se ikada zapitali čemu služi strelica na odjeljku koji nas informiše o količini goriva u rezervoaru.

Može biti na lijevoj i na desnoj strani simbola u obliku aparata za točenje goriva na benzinskoj stanici. Upravo taj položaj opravdava svrhu postojanja ove strelice.

 

Ona pokazuje sa koje strane se u kolima koje vozite nalazi poklopac od rezervoara gdje se “dotankavaju” četvorotočkaši.

Djeluje da je ta funkcija poprilično besmislena (ko ne zna svoj auto toliko da nije siguran gde se puni gorivo?), međutim u pojedinim situacijama zna da bude veoma korisna, posebno ako ste automobil posudili.

Možda i nije od prevelike važnosti imati saznanje gdje je poklopac za rezervoaru, no sigurni smo da prilikom rentanja vozila, ponekad i korištenja službenih, vozač osjeti dodatan upitnik nad glavom prvim ulaskom na benzinsku postaju.

Situacija je vrlo jednostavna, kratak pogled na instrument ploču, odjeljak sa simbolom u obliku male pumpe za točenje goriva i nećete imati problem s lociranjem mjesta za točenje goriva.

ZAŠTO LIJEVO, A NE DESNO?

Povijest automobilizma i pogled unatrag govori nam kako svaki proizvođač iz određenih standardizacija i razloga postavlja poklopac i mjesto za točenje na strani koja se čini bolja, sigurnija, logičnija. Japanci na svoju lijevu, europski proizvođači na desnu, no nije uvijek pravilo.

Odgovor iz Volkswagena daje prednost sigurnosti i smatraju kako je sigurnije da vozač ne stoji blizu ceste odnosno na prolazu drugih automobila prilikom točenja goriva. Neki proizvođači idu na hedonističku varijantu i ne žele da vozač troši vrijeme obilaska automobila prilikom točenja goriva, piše automobili.klik.hr.