SAZNAJTE ISTINU O SEBI: Samo genijalci i potencijalni šizofreničari tačno odgovaraju na ova tri pitanja

Putem jednostavnih pitanja psiholozi mogu da utvrde da li je neko genije ili mu treba profesionalna pomoć.

Nudimo vam takve zagonetke:

1. Šta je zajedničko čajniku i parobrodu?

2. Šta je zajendičko trkaćem automobilu i tornadu?

3. Šta je zajedničko cipeli i olovci?

Rješenja pročitajte u nastavku…

1. Para.

2. Kreću se u krugovima.

3. Ostavljaju trag za sobom.

A sada za najzanimljiviji dio: ko ste vi?

Ako niste mogli smisliti odgovore na ova pitanja, ne brinite – vaše stanje uma je potpuno zdravo. Ali ako se ispostavilo da su odgovori potpuno jednostavni, možda imate sklonost psihološkim problemima i možda bi bilo korisno potražiti stručni savjet kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Ova vrsta testa je primjer „metode suprotnosti“, koja se koristi da bi se otkrilo opseg nečije svijesti. Ako se nekom sa standardnim umom postavi pitanje, “Šta vrana i sto imaju zajedničko?” vjerovatno će odgovoriti “Ništa”. Do određene su mjere i tačni. Općenito, ove dvije stvari se ne mogu uporediti. Neko sa šizofrenijom s druge strane odmah traži manje vidljive, dublje veze između dva objekta. Bez previše razmišljanja rekli bi da ljudi pišu pisma za svojim stolovima, a vrana ima perje s kojim se može pisati.

Ali, kako možete uočiti razliku između šizofrene osobe i stvarnog genija? Razlika je u tome što će prvi odmah odgovoriti na takva pitanja, dok će se genij morati koncentrirati, odbaciti prve, najočitije i najmanje zanimljive ideje kojemu padnu na pamet i pronaći zaista jedinstveni odgovor.