PSIHOLOZI OTKRILI, OVO JE PRAVA ISTINA O PAROVIMA: 10 stvari koje vam otkrivaju koliko će dugo vaša veza trajati

Svi bismo na početku veze voljeli znati koliko će ona biti snažna i koliko će trajati. Ali, to je nemoguće predvidjeti u ranim fazama. Ipak, postoje mnogi znakovi koji pokazuju koliko je odnos skladan i da će trajati dugo.  Gleb Csipursky, suosnivač nekomercijalne organizacije koja se bavi propagandom racionalnog razmišljanja i mudrim pristupom donošenju odluka, istaknuo ih je.

Ovo su znakovi koji bi vam mogli pomoći da shvatite koliko će dugo trajati vaši odnosi i da li je vrijedno boriti se za njih u kritičnim situacijama. Na kraju članka čeka vas bonus. Otkrit ćete neobičnu osobinu gotovo svih parova.

10. Ponašanje u stresnim situacijama

Ponekad se suočimo sa situacijom zbog koje nam se gubi tlo pod nogama. To može biti nešto malo i beznačajno ili veliki i važan događaj koji zahtijeva trenutnu reakciju. U bilo kojoj od ovih situacija, važno je da se vi i vaš partner međusobno dopunjujete.

Na primjer, ako ste impulsivni i „eksplozivni“ u stresnim situacijama, smiren i uravnotežen partner pomoći će vam da donesete ispravne odluke.

Pixbay

9. Načini razmišljanja

Vi i vaš partner ste i odrasli pojedinci i svako ima svoje mišljenje, sklonosti i stavove. Ti pogledi mogu biti slični ili potpuno različiti. Za vas je važno da shvatite da misli i osjećaji vašeg partnera nisu identični vašim.
Nikada ne donosite odluke za oboje i nemojte se pretvarati da lako možete čitati misli vašeg partnera. Krivo je! Postavljanje pitanja i dobivanje odgovora ključ su zdravog i skladnog odnosa.

8. Zahtjevi

Ova tačka slijedi iz prethodne. Ne očekujte da će vaš partner početi da čita vaše misli. Budite otvoreni i iskreni prema svojim bližnjima, i podijelite sa njima svoja osjećaje i brige. Na primjer, ako želite zagrliti nekoga, recite mu o tome, umjesto da čekate da pogodi šta želite.

Ali, imajte na umu da ste odgovorni samo za svoje zahtjeve ili želje. Vaš partner može djelovati po svojoj volji, vodeći računa o njegovim potrebama i željama.

Pixbay

11 STVARI KOJE SAMO SRETNI PAROVI RADE PRIJE SPAVANJA: Broj 7 je najvažniji

7. Lični prostor

Ako uvijek provodite vrijeme zajedno, tada će sve uobičajene aktivnosti s vremenom postati rutina, a i vaš partner će postati dio ove rutine.
Trebali biste se međusobno poticati na razvijanje hobija i pronalaženje kontaktnih tačaka u njima. Izdvojite 1-2 dana u sedmici kada zajedno možete napraviti nešto neobično i zanimljivo. Naučnici su došli do zaključka da sretna sjećanja koja stvorite sa svojim partnerom pomažu u održavanju veze jakom.

6. Životni planovi

Vaši ciljevi, želje i težnje u životu ne bi trebali biti identični. Međutim, bilo bi sjajno ako bi definicija i razumijevanje uspjeha vašeg partnera u određenoj mjeri bili slični vašem.

Ako planirate nastaviti graditi karijeru do 40. godine, ali vaš partner sanja o tome da što prije dobije troje djece, onda ćete očito imati mnogo rasprava u porodičnom životu. Zato je važno što prije razgovarati o svojim životnim prioritetima.

Pixbay

5. Odnosi sa prijateljima

Prijatelji su važan dio života bilo koje osobe. Zbog toga će dragi partner uvijek pokušati imati dobre odnose sa vašim prijateljima, čak i ako ih ne vole jako.

Ova vrsta ponašanja je pokazatelj zrelosti i brige o voljenoj osobi.

4. Odnosi sa rodbinom

Rođaci su vjerovatno još važniji dio naših života od naših prijatelja. Zato su dobri odnosi sa porodicom vašeg partnera ključ dobre veze između vas dvoje.
Ako se stalno svađate s roditeljima supruge ili muža, to će postati razlog za sukobe između vas i vašeg partnera.

GOTOVO JE: 8 znakova koji vam otkrivaju da vaša veza neće opstati

3. Zdravi sukobi

Kada govorimo o svađama, zdravi sukobi mogu biti dio zdrave veze. Ako se družite s nekim i planirate da se nikada ne svađate, vjerovatno je da će prva rasprava dovesti do raskida vaše veze.
Umjesto toga, pokušajte razumjeti strategije koje pomažu u rješavanju sukoba i razgovarajte o njima s partnerom.

Pixbay

2. Proslava uspjeha

Nema ništa gore nego živjeti s osobom koja umanjuje vaša postignuća i uopšte mu nije stalo do vašeg uspjeha. U skladnim i sretnim parovima, partneri se osjećaju sretno zbog međusobnih uspjeha i nadahnjuju jedni druge za postizanje novih ciljeva.

1. Kompromis

Ne zaboravite na kompromise. Ako ne volite svoju voljenu osobu u malim stvarima (i obrnuto), doći će do mnogih nezdravih sukoba, a prekid može biti krajnji rezultat.

BONUS: Tip veze koji je predodređen za uspjeh

Ljudi na različite načine doživaljavaju odnose i ljubav. Ali postoje barem dvije vrste odnosa koji spajaju većinu ideja o ljubavi:

Tip 1: “savršeno jedinstvo”

Tip 2: „ljubav-putovanje“

U prvom slučaju, partneri se vide kao “idealne druge polovine”. Možda misle da su stvoreni jedno za drugo. U drugom slučaju, partneri ne opisuju njihove sličnosti i razlike, već događaje kroz koje su prolazili zajedno, ruku pod ruku.

A naučnici vjeruju da parovi drugog tipa imaju mnogo veće šanse da izgrade skladnu i dugotrajnu vezu, jer su spremni na poteškoće koje ih čekaju i ne očekuju da će njihov partner biti idealan.

Ovih 10 znakova pokazuju kako će vaša veza biti skladna i jaka. Ali uvijek biste trebali imati na umu da i vaša sreća ovisi o vama.

Recite nam koja pravila i uvjete, prema vašem mišljenju, treba da poštujete kako biste imali stabilne i dugotrajne veze.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *