Poznati proizvodi koji izgledaju sasvim drugačije širom svijeta: Za Coca-Colu ovo niste sigurno znali

Prije uvođenja novog proizvoda u određenu regiju, marketinški stručnjaci provode istraživanja i temeljito proučavaju očekivanja potrošača. Proizvodne tvrtke nastoje prilagoditi dizajn ambalaže i nazive proizvoda kako bi se zadovoljile nacionalne osobitosti tržišta. Dakle, ako mislite da tačno znate kako izgleda vaša omiljena bombona, pokušajte je prepoznati u nekoj drugoj zemlji.

KFC

U Quebecu (KANADA), pokrajini francuskog govornog područja Kanade, nikada nećete naći KFC, poznati restoran brze hrane iz Amerike. Imaju restorane, ali to nazivaju Poulet Frit Kentucky ili jednostavno PFK.

MilkyWay

Ako ste negdje u Europi kušali ovu čokoladu, zasigurno ćete se sjetiti plavog paketa s malim zvijezdama. Ako želite kupiti istu u SAD-u, potražite 3 mušketira. Američka inačica MilkyWay-a dolazi u smeđem pakiranju i ima okus poput Mars čokolade.

Always ulošci

Očigledno, ženske higijenske proizvode tvrtke Procter & Gamble imaju različite nazive u različitim zemljama. Žene iz Azije i Australije koriste Whisper, Lines u Italiji, Orkid u Turskoj, Evax i Ausonia u Španjolskoj i Portugalu.

Lenor

Svaka domaćica iz Europe, Japana i Rusije zna da je Lenor brand omekšivača . Isti omekšivač koji se prodaje u Americi zove se Downy.

Opel

Sredinom 20. stoljeća, Vauxhall, jedan od najvećih proizvođača vozila u Velikoj Britaniji, spojio se s njemačkom tvrtkom Opel. Ipak, svi automobili proizvedeni za britansko tržište ne prodaju se pod markom Opel, već Vauxhall.

Olay

Tijekom svoje povijesti, Olay, popularna kozmetička marka tvrtke Procter & Gamble, imala je mnogo imena. Između ostalog, nazivali su ga uljem od Ulay, uljem Ulan i Oil of Olaz. Godine 1999. tvrtka je uvela jedinstveno globalno ime za svoje proizvode: Olay. Međutim, čak i nakon toga, u Nizozemskoj, Njemačkoj, Italiji i Belgiji još uvijek je poznat kao ulje Olaz ili jednostavno Olaz.

Coca-Сola Light

Nisko kalorična Coca-Cola također dolazi u različitim pakiranjima ovisno o zemlji. U SAD-u i Velikoj Britaniji bit će vam poslužena kao dijetalna kola, ali ako putujete diljem Europe, zatražite Coca-Cola Light. U mnogim zemljama, riječ “dijeta” ne mora nužno značiti nisko kalorijski proizvod. Od 2005, tvrtka je uložila novac u oglašavanje Coca-Cola Zero umjesto Coca-Cole Light.

Tide

Tide, deterdžent za pranje rublja proizvođača Procter & Gamble, ima najmanje još dva robna marka: Alo u Turskoj i Vizir u centralnoj Europi. Na lokalnim marketinškim stručnjacima odlučuje koje će marke biti bolje prihvaćene od strane potrošača. Usput, Tide također dolazi u različitim oblicima ovisno o vrsti čišćenja lokalnih ljudi . Na primjer, na Filipinima i Indoneziji, Tide dolazi u obliku sapuna.

Vazelin

Vazelin, iscjeliteljski lijek za suhu kožu, dio je obitelji Unilever. Naziva ga malo drugačije na španjolskom i portugalskom, pa ako slučajno potražite vazelin u tim zemljama, pobrinite se da to ispravno izgovorite: Vasenol.