Pokušajte da riješite ovu mozgalicu i provjerite koliko ste inteligentni

Često izgubimo koncentraciju i osjećamo se umorno nakon dugog dana na poslu, pa je stoga bitno da osvježimo i razdrmamo svoj um pomoću zagonetki i pitalica.

Možete li da je rješite?

1. Četiri zatvorenika

Četiri čovjeka stoje u koloni, jedan iza drugog, gledajući u istom pravcu.

Svaki od njih stoji na posebnoj stepenici, s tim što je čovjek broj četiri izdvojen od grupe zidom. Iz tog razloga zatvorenik broj jedan vidi zatvorenike broj dva i tri, a zatvorenik dva samo zatvorenika tri. Zatvorenici tri i četiri ne vide nikog ispred sebe.

Svaki od njih ima šešir, ali ne zna koje je boje. Znaju jedino da imaju ili crni ili beli (2 crna i 2 bela). Kada saznaju koje je boje njihov šešir, treba da izgovore naglas. Međutim, ne smiju se osvrtati, govoriti ili skidati šešir. Koji od njih će prvi otkriti koje je boje njegov šešir i izgovoriti to naglas?

Rješenje

Zatvorenik broj dva će prvi izgovoriti koje je boje njegov šešir.

Zašto? Zatvorenici 3 i 4 ne vide nikog. Kako zatvorenik broj jedan vidi dve osobe ispred sebe, i crni i bijeli šešir, zna da je njegov šešir ili crn ili bijeli.

Zatvorenik broj dva vidi crni šešir, ali zna da i on ima crni šešir, zatvorenik broj jedan bi shvatio da je njegov šešir bijeli. Kako on to nije izgovorio, zatvorenik broj dva je zaključio da on nosi bijeli šešir.