Pitanja o našem svijetu na koja naučnici još uvijek nisu pronašli odgovore

Na svijetu postoji mnoštvo pitanja na koja ljudi nemaju odgovor ili koja pokušavaju odgovoriti.

U nastavku ćete se zapanjiti složenošću života. Ko zna, možda će jednog dana čovječanstvo razotkriti ove misterije.

Zašto je priroda ženama dala velike grudi?

Stručnjaci neprestano raspravljaju o ovom pitanju. Većina evolucijskih biologa vjeruje da su grudi namijenjene privlačenju pripadnika suprotnog spola. Čini se da potencijalnim supružnicima označavaju da će žena dobro čuvati njihovu djecu.

Antropolozi, međutim, smatraju ovu ideju sumnjivom, jer u mnogim kulturama žensko poprsje muškarci ne smatraju privlačnim.

Kako je nastao gigantski šesterokut na Saturnu?

Jedna zapanjujuća atmosferska pojava na planeti Saturn je heksagonalna formacija oblaka u prečniku 25.000 km.

Iako su uspjeli modelirati ovaj sistem u laboratorijskim uslovima, naučnici još uvijek ne razumiju zašto ima tako lijep izgled i zašto traje toliko dugo.

Hoćemo li ikad moći razgovarati s robotima?

Umjetna inteligencija se neprestano razvija, ali hoće li ikad doseći nivo neovisnosti koji će nam omogućiti da ravnopravno razgovaramo s robotima ostaje nepoznato.

Trenutno su propali svi pokušaji da se računar “nauči” raspravljati s čovjekom.

Je li istina da životinje mogu osjetiti zemljotrese?

Čudno ponašanje kućnih ljubimaca uoči neke prirodne katastrofe zabilježeno je još od vremena drevne Grčke.
Objašnjenje ove činjenice i dalje je izvan naših mogućnosti. Postoji mišljenje da su čestice izbačene u zrak prije zemljotresa uzrok reakcija životinja, mada ovu tvrdnju treba potvrditi.

Šta su ove tamne mrlje na Marsu?

Naučnici koji proučavaju Mars najavili su da tamne mrlje koje se ponekad pojavljuju na površini planete mogu biti uzrokovane periodičnim protokom vode.

Utvrđeno je da se ove oznake pojavljuju na padinama Crvenog planeta tokom proljeća i nestaju kako sezona prelazi u zimu, a slika se ponavlja svake godine na istim područjima.

Zašto se sve ovo događa još uvijek nije u potpunosti razumljivo. Međutim, neki su stručnjaci odbacili mogućnost da je to uzrokovano vodom.