OVOG NI SAME ŽENE NISU SVJESNE: 10 činjenica o ženskom tijelu koje zvuče kao fantazija, a zapravo su čista istina

Ovih 10 činjenica dokazuju da je žensko tijelo zaista zadivljujuće.

10. Žene zaista bolje vide boje

Žene bolje od muškaraca razlikuju boje, pošto je percepcija nijansi direktno povezana sa X hromozomom. Žene imaju dva takva hromosoma, a muškarci samo jedan.

9. Jedna dojka je uvijek veća od druge

Nijedna žena nema apsolutno simetrične grudi. Razlika u veličini je obično sasvim neprimjetna, a može da nastane iz više razloga – na primjer, razlika u veličini mliječne žlijezde ili čak u elastičnosti kože svake dojke. To uopšte nije razlog za brigu – ovo je potpuno prirodna pojava.

8. Žensko tijelo se zapanjujuće mijenja za porođaj

Rođenje bebe je zaista složen proces i to će potvrditi svaka žena. Pored toga što doživljava strašne bolove, žensko tijelo trpi i mnoge promjene. Jedna od njih je širenje grlića materice.

Za vrijeme porođaja, grlić materice se iz čvrsto zatvorenog ulaza preobražava u potpuno otvoren izlaz za bebu.

Da bi mogao da propusti bebu, on mora da se potpuno otvori 10 cm, odnosno slikovito rečeno – na prečnik velike krofne. Međutim, tih 10 cm su samo neophodna veličina otvora: grlić materice može da nastavi da se širi, da bi odgovarao veličini bebine glave.

Copy

7. Žene lakše podnose bol

Žene češće doživljavaju bol u životu nego muškarci – to je dobro poznata činjenica, ali nije stvar u tome koliko su otporne, već kako njihov mozak funkcioniše.

Neka istraživanja pokazuju da se žene i muškarci različito sjećaju bolova koje su iskusili. Dok su muškarci skloniji stresu i preosetljivosti kad pomisle na pretpljeni bol, žene obično brže zaboravljaju na to. Uopšte, prag bola je kod žena 9 puta viši nego kod muškaraca.

6. Žene zaista znaju da izaberu riječi

Kada je riječ o izražavanju riječima, niko ne može da se poredi sa ženama. Pokazalo se da za ovaj fenomen postoji čak i anatomsko objašnjenje: frontalna i temporalna oblast moždane kore veće su kod žena, a smatra se da su upravo ti dijelovi mozga odgovorni za jezičke sposobnosti.

Žene takođe imaju viši nivo proteina FOXP2, koji je poznat kao „jezički gen“. Visok sadržaj ovog proteina omogućava prosječnoj ženi da izgovori oko 20.000 riječi na dan, što je za 13.000 reči više nego što izgovori prosečan muškarac.

5. Ženski mišići su izdržljiviji

Copy

Neka istraživanja su dokazala da žene mogu da rade vježbe izdržljivosti oko 75% duže od muškaraca. Razlog leži u njihovim hormonima: smatra se da ženski hormon estrogen čini njihove mišiće otpornijim na zamor.

4. Ženska koža je veoma osjetljiva

U prosjeku je ženska koža 25% tanja od muške, što je čini osjetljivijom na dodir i druge vrste stimulacije. Nažalost, ta osobina ima i negativnu stranu. Preosjetljiva koža žena je sklonija pojavi bora, jer sa starenjem koža gubi kolagen.

3. Raspoloženje žene zavisi od hormona

Većina žena zna sve o simptomima PMS-a. Međutim, nije svaka žena primijetila da ciklus svakodnevno utječe na njeno tijelo. Pošto se nivo hormona u mozgu i tijelu neprestano mijenja, oni takođe menjaju njen pogled na svijet, nivo energije i osjetljivost.

Zato se žene se često osjećaju opuštenije oko 10. dana od početka ciklusa i neposredno prije ovulacije. Nedjelju dana kasnije, kada nivo progesterona poraste, žene po pravilu više sklone da ostanu kod kuće, uz šolju toplog napitka i grle se u krevetu s voljenom osobom.

Sljedeće nedelje su obično sklonije suzama i razdražljive. I konačno, njihovo raspoloženje pada na minimum 12 do 24 sata prije početka novog ciklusa.

2. Žene dvaput doživljavaju adolescenciju

Drugo razdoblje ženske adolescencije ili perimenopauza, nastupa u 40. godini. Obično ga karakteriše nepravilan ciklus, noćno znojenje i druge, ne baš prijatne pojave, izazvane promjenama nivoa hormona. Hormonske promjene tokom ovog perioda mogu da budu toliko nagle, da žena počne da se ponaša poput tinejdžerke.

1. Žene su stručnjaci za čitanje lica

Od trenutka kada se rode, žene imaju sposobnost da „čitaju“ lica ljudi i da savršeno dešifruju njihove misli i osjećanja. Ovo im pomaže da budu osjetljivije prema drugima i da bolje komuniciraju sa njima. Osim toga, neka istraživanja su pokazala da žene odlično pamte lica.