Ovo svi radimo: 10 grešaka koje treba da izbjegavate kada isprobavate odjeću u butiku

Kupovina odjeće nije uvijek najprijatnije iskustvo, posebno kada treba da je isprobate. Još je gore kada vam neki komad odjeće odlično stoji u kabini, a kada ga probate kod kuće, uopšte vam se ne sviđa.

Da biste izbjegli ovakve situacije, morate biti svjesni nekih grešaka koje pravimo skoro svi.

U nastavku dio najčešćih grešaka:

Ne nosite odgovarajući donji veš kada isprobavate

Veoma je važno da nosite odgovarajući donji veš kada isprobavate nešto u prodavnici, jer samo tako ćete moći da vidite da li vam stoji dobro.

Ako, na primjer, odete da kupujete majicu na bretele i nosite sportski grudnjak, vjerovatno vam se neće svidjeti kako vam majica stoji. Ako krenete u kupovinu tijesne haljine i nosite donje rublje koje se poznaje, sigurno vam se neće svidjeti kako izgledate sa uskom haljinom.

Ne probate da se krećete u odjeći

Ne zaboravite da isprobate da li možete da se krećete u odeći. Ako kupite pantalone koje vam odlično stoje, ali u njima jedva hodate, teško da ćete ih nekada obući.

Pa, obavezno napravite nekoliko koraka i sedite pre nego što kupite odjeću.

Ne ogledate se u svojoj odjeći prije nego što počnete sa isprobavanjem

Prije nego što probate odjeću, dobro se pogledajte u ogledalu u odjeći u kojoj ste došli. Pošto su ogledala u kabinama različita, a neka zaista mogu učiniti da izgledate šire, bilo bi dobro da uočite takve stvari sa odećom koju već imate na sebi.

Na taj način ćete lakše odrediti da li komad garderobe koji probate čini da izgledate šire ili je to samo „iluzija“ koju pravi ogledalo.

Isprobavate u čarapama ili u neodgovarajućim cipelama

Sigurno vam se desilo da probate neku haljinu dok nosite šarene čarape i da pomislite da će sigurno izgledati dobro kada je kod kuće obučete sa štiklama.

Da ne biste rizikovali i kupili nešto što vam neće dobro stajati kod kuće, sa sobom ponesite i cipele sa kojima planirate da nosite odjeću.

Uzimate samo jedan broj odjeće

Čak i ako stalno kupujete iz jedne te iste prodavnice, nekada brojevi mogu varirati u zavisnosti od modela.
Da ne biste nekoliko puta izlazili iz kabine, uvijek uzmite najmanje dva različita broja za isprobavanje.

Idete u kupovinu u odeći koja se teško skida

Imajte na umu da ćete morati da se skidate nekoliko puta kada isprobavate odjeću, posebno ako idete u nekoliko različitih prodavnica.

Da biste pojednostavili isprobavanje, obucite odjeću koju lako možete da skinete i obučete.

Na primjer, umjesto košulje sa dugmićima, obucite nešto sa patentnim zatvaračem. Ako je toplo, obucite suknju ili haljinu umesto pantalona.

Ne ogledate se sa svih strana

U kabini se dobro ogledajte sa svih strana, a ako kabine imaju i jedno veliko „zajedničko“ ogledalo, obavezno se ogledajte i tamo.

Nosite veliki nakit

Ogromne minđuše i mnogo prstenja sigurno će vam smetati kada isprobavate odjeću, a sa njima je možete i oštetiti. Pa, najbolje je da ne nosite nakit kada planirate da isprobavate odjeću, ili barem izaberete nešto minimalistički.

Ne ogledate se na drugom svjetlu

Svjetlost u kabinama za isprobavanje nije uvijek najbolje i nekada može čak i da promijeni boju odjeće.
Zato se obavezno ogledajte i izvan kabine, odnosno na velikom ogledalu u garderobi gdje je osvjetljenje obično mnogo bolje.

Unosite mnogo komada garderobe u kabinu

Iako svi volimo da kupujemo odjeću, ovaj proces može biti veoma naporan, pogotovo ako uzmete da isprobate mnogo komada garderobe.

Bolje je da uzmete najviše 3-4 komada garderobe na koje ćete dobro obratiti pažnju, nego da uzmete 5 i više koje ćete isprobati samo na brzinu.