Ovo su situacije u vezi kada je uredu lagati partneru

Prema istraživanju, izgovaranje “bijelih laži” zapravo može pomoći u izgradnji na neki način i povjerenja u vezi. Naučnici kažu da bi ljudi voljeli da imate dobre namjere i lažete, umjesto da vas čuju kako govorite istinu zbog nje same. To znači da kada želite zaštititi partnerova osjećanja ili im na neki drugi način koristiti, smijete reći laž i ne osjećati se krivim zbog toga.

Ovo su situacije u kojima laganje vašeg romantičnog partnera može biti prihvatljivo, pa čak i korisno, prenosi.

Kada ste zarobljeni u nasilnoj vezi

Nasilne veze nemaju nikakve veze sa stvarnom intimnošću ili razumijevanjem i u ovom biste slučaju vlastitu sigurnost i dobrobit trebali postaviti kao prioritet.
Ako tražite pomoć ili pokušavate postići dogovor da ostavite nasilnika, budite vrlo oprezni kako ne biste izazvali dalju agresiju. Možda ćete morati lagati o svojim postupcima, telefonskim pozivima i ostalim kontaktima koje ste uspostavili. Etika zdravog razuma ne funkcioniše kad ste u opasnosti.

Kada vas partner pita o vašim osjećajima prema drugim ljudima

Možda ponekad želite izbjeći odgovaranje na teška pitanja partnera samo zbog vaše veze. Zamislite da vaša djevojka ili dečko kažu: Jeste li ikada voljeli nekoga više od mene? Smatrate li ga atraktivnim? Ako je u vašoj vezi sve u redu i nećete raskinuti sa trenutnim partnerom, bolje je reći “ne”, bez obzira na istinu. Možda ste nekoga više voljeli u prošlosti i ponekad se osjećate privlačno prema drugima, ali vaša veza i osjećaji partnera puno su važniji od ovoga.

Kada prekidate vezu s nekim i ne želite mu dodati bol

Biti inicijator prekida nikada nije lako i morate pronaći pametne načine kako reći partneru da je gotovo. Ne trebate da vaš razgovor postane lista žalbi i optužbi, što može naštetiti osobi koja vam se nekada sviđala ili voljela. Možete reći nešto poput: “Nisi ti, to sam ja” ili se obratiti pogrešnom vremenu vaše veze. To će vam pomoći da sačuvate poštovanje i dostojanstvo i da se sporazumno razdvojite bez krivnje i drame, piše Bright Side.

Kada želite zaustaviti raspravu

Kada se vi i vaš partner ne možete oko nečega dogovoriti, to izaziva veliku napetost i stres. Morate izvagati svoje mogućnosti i razmisliti koliko je važno ono oko čega se borite. Da li želite mir i ozdravljenje u vašoj vezi? Tada biste vjerovatno trebali reći da vam je žao i pretvarati se da prihvatate stajalište vašeg partnera, čak i ako u srcu osjećate drugačije.

Kada vam partner pokloni loš poklon ili skuha loš obrok

Možda više volite pristojnost nego istinu kako ne biste uzrujali voljenu osobu (posebno u posebnim prilikama). Odabir da budete velikodušni i opraštanje malih grešaka čini veze boljima. Sljedeći put kad vam supruga pokloni pogrešnu košulju za rođendan ili muževo kuhanje za godišnjicu nije dovoljno ukusno, svejedno se pretvarajte da vam se sviđa. Vaš je partner uložio vrijeme, trud i novac kako biste se osjećali dobro, pa nemojte mu to pokvariti.

Kada želite otkazati datum bez opravdanog razloga

U novoj ste vezi, ali jednostavno niste raspoloženi za spoj ili umjesto toga želite izaći s prijateljima? To može biti teško priznati jer istina može naštetiti osjećajima vašeg spoja. U ovom slučaju, bolje je izmisliti vjerodostojan razlog za otkazivanje datuma, kao što je zadržavanje do kasno na poslu. Ponekad nam, posebno u novoj vezi, treba malo prostora za rješavanje vlastitih problema ili vremena za opuštanje i to je u redu.

Kada vam se ne sviđa odabir odjeće ili nova frizura vašeg partnera

Izlazite s osobom čiji vam se stil i izgled uglavnom sviđaju, ali jednog dana vas jednostavno ne uspiju impresionirati. Mogli biste im reći istinu i izazvati bol i zbunjenost, ili možete zadržati svoje misli za sebe i tretirati to kao nesreću. Ne možete kontrolirati partnerov izbor stilova, ali možete odabrati mudrost i riječi hvale i prihvaćanja. (Tuzlanski.ba)