Ovo ih razotkriva: 6 znakova da imate posla sa lažnim prijateljima

Nemojte trošiti vrijeme na prijatelje koji vas samo koriste da bi došli do nečega, a ne daju ništa zauzvrat.

Prepoznajte koji su to znaci koji ukazuju na to da vam je neko lažni prijatelj.

OPORTUNISTI

Da li imate prijatelje koji uvijek prave planove sa vama i onda sljedećeg dana odustanu? Pazite se – ta osoba nije pravi prijatelj.
Ovakva osoba vjerovatno svako večer planira tri različite stvari od kojih biraju onu koja im najviše odgovara, a ostale dvije otkažu u zadnjem trenutku. Dobrom prijatelju će biti prioritet da provodi vrijeme sa vama (čak i ako su vaši planovi filmsko večer kod kuće).

Unsplash

SAMO PRIČAJU O SEBI

Jedna od osobina lažnih prijatelja je njihova narcisoidnost. Imaju problema u stvaranju novih veza zato što su nevjerovatno fokusirani samo na sebe.
Zdravo prijateljstvo je u primanju i davanju, ali lažni prijatelji će da uzima svu vašu pažnju i neće vam dati ništa zauzvrat, prenosi onazna.com.

STALNO TRAŽE OD VAS EMOCIONALNU PODRŠKU

Emocionalno nestabilni ljudi nisu uvijek najbolji prijatelji. Dok je podrška za vaše prijatelje nevjerovatno važna, pogotovo ako se bore sa nečim, lažni prijatelj će da iskoristi vašu spremnost da ih slušate.
On će vas povesti na emocionalni tobogan, bez ikakve brige o vašim potrebama.

Unsplash

OGOVARAJU DRUGE

Znate šta kažu o ljudima koji ogovaraju druge pred vama – vjerovatno ogovaraju i vas pred drugima. Prijatelji koji dijele neke sočne detalje iz nečijeg tuđeg života, u stvari sa vama stvaraju lažan osjećaj bliskosti. Na kraju jasno nam je da njima ne treba mnogo vjerovati.

RUGAJU VAM SE I HVALE VAS U ISTO VRIJEME

Lažni prijatelji su majstori manipulacije. Tačno znaju kada treba da vas uzdrmaju i nokautiraju, a onda vas tačno u pravom momentu pohvale.
Oni prave začarani krug u kome vi mislite da treba da čekate njihovo odobrenje da se osjećate dobro, a u stvari su oni ti koji ugrožavaju vaše samopouzdanje.

TJERAJU VAS DA BIRATE NJIH UMJESTO NEKIH DRUGIH PRIJATELJA

Do sada smo već mogli da uvidimo koje su to karakteristike lažnih prijatelja – sebičnost, narcisoidnost, posesivnost, itd, ali šta iz svega toga u stvari proizilazi?
Odgovor je jednostavan – očekivanje od vas da vam budu prioritet u odnosu na druge ljude u vašem životu iako oni ne rade isto za vas.