OVO BI SVAKI RODITELJ TREBAO ZNATI: 5 načina na koje beba komunicira sa vama prije nego što progovori

Bebe vrište i plaču, pokušavajući da nam kažu šta žele, što dovodi do frustracije među roditeljima i mališanima.

Ipak, tek 28 do 32 mjeseca vaša beba počinje da koristi neke riječi ispravno, a onda ćete morati da sačekate oko 40 mjeseci da vaša beba počne da vodi razgovore i stvarno vam govori šta tačno želi.

Da bi se pomoglo u borbi protiv tog problema, postalo je veoma popularno da se bebe uče znakovni jezik jer su u stanju da razumiju i repliciraju vizualne znakove svojim rukama mnogo prije nego što imaju fizičku sposobnost za razgovor.

Čak i ako niste našli vremena da svoju bebu naučite znakovni jezik, Pricilla Dunstan, koja se pojavila u emisiji kod Oprah Winfrey u novembru 2016, ima teoriju o tome šta vaša beba pokušava da kaže procjenjujući njihove krikove, zvukove i pokrete.

ZVUKOVI KOJE BEBA PRAVI

1. NEH – ‘Gladan/gladna sam’ Ova riječ zvuči kao NE, a najviše dolazi do izražaja slovo N, a tako vam beba želi dati do znanja da je gladna.

2. OOOH – ‘Pospan/a sam’ Ovaj zvuk dolazi od refleksa zijevanja, a kad je beba izgovori, usta joj poprimaju ovalni oblik. Beba tada želi reći da je umorna.

3. HEH – ‘Osjećam se neugodno’ Beba izgovara ovu riječ, s naglaskom na slovo H, kad je u neugodnom položaju ili joj treba promijeniti pelenu ili osjeća neku nelagodu.

4. EAAAR ili EAAA – ‘Imam plinove’ Ovo je malo teže otkriti, ali najviše do izražaja dolazi ponavljanje slova A. Kad beba ima plinove ili je boli trbuščić ima i određen izraz lica koji prati ovaj zvuk.

5. EH, EH, EH – ‘Želim podrignuti’ Ova riječ je vrlo kratka i ponavlja se nekoliko puta, a beba govori da se želi podrignuti.

Pogledajte detaljnije u video snimku: