Ovih 7 situacija mogu značiti da ste u opasnosti: Broj 3 svi trebaju znati

Kriminalci i prevaranti postaju sve sofisticiraniji u pokušajima da vam se približe i koriste svoje vještine da vas prevare ili čak napadnu.

Ono što možemo učiniti je biti svjesni najčešćih trikova koje koriste.

1. Koverta na sjedištu 

 

Pronalaženje omotnice na suvozačevom mjestu, čak i ako ste sigurni da je vaš automobil zaključan, znači da je neko uspio provaliti u njega. Ali ovo nije kraj ove prevare. Unutar omotnice možda ćete pronaći poruku poput:

“Poštovani, testirali smo sigurnosni sistem vašeg automobila i, kao što vidite, u njega se može lako provaliti. Stoga očekujemo da nam platite ovaj test, a zauzvrat ćemo vam poslati nekoga ko će zapravo instalirati bolji sistem. ”

Ali bolje je to ne činiti. Jer slanje novca ljudima koji vam prijete potaknut će ih da to učine ponovno. Obratite se policiji i redovito provjeravajte alarmni sustav vašeg automobila pomoću pouzdanog auto servisa, prenosi činjenice.ba.

2. Boca vode na haubi automobila

Ako primijetite bocu vode na poklopcu automobila, nemojte je dodirivati ​​i odmah se odvezite do autolimarske radionice ili do policije kako bi ih provjerili GPS tragač u vašem automobilu. To je zato što otmičari i trgovci ljudima vjerovatno koriste taktiku boce za vodu kako biste izašli iz automobila i postali žrtva. Dakle, ako primijetite da vam je nešto čudno na haubi, čak i ako nije boca, odvezite se, nemojte izlaziti iz auta da ga bacite.

Copy

3. Pokvareni taksimetar

Kad uđete u taksi i vozač vam kaže da brojilo ne radi, odmah izađite. Ne dopustite mu da počne voziti. Moglo bi vam se naplatiti puno više od redovne pristojbe, pogotovo ako ste turist i izgledate poput njega.

4. Vučna služba od stranaca

Ako vam je potrebna pomoć na cesti, bolje se klonite stranaca koji vam nude pomoć, osim ako zaista mislite da je sigurno prihvati to. Postoje neke vučne kompanije koje će iskoristiti prednosti onih koji su zaglavljeni usred ničega.

Dakle, ako pomoć dođe, a to nije pomoć koju ste mzvali, nemojte prihvatiti njihovu pomoć. To je zato što će vas najvjerovatnije preopteretiti i neće vam pustiti automobil dok im ne platite. Ako niste sigurni je li kombi iz kompanije koju ste nazvali, ponovno nazovite i zatražite broj tablice kako biste mogli provjeriti jesu li to oni.

5. Parkiranje automobila pored kombija

Parkiranje automobila pokraj većeg vozila ponekad može biti loš izbor. To je zato što vam ometa vid i lako biste mogli biti meta kriminalca koji se možda skriva iza toga. Zato je bolje ne parkirati pored vozila poput teretnih kombija.

6. Banka od vas traži vaš PIN broj

Treba zapamtiti da vaša banka nikada neće tražiti nikakve bankovne lozinke ili vaš PIN broj. Dakle, ako neko ko kaže da vas zove iz banke traži od vas lozinke i PIN brojeve, odmah spustite slušalicu. Zatim pronađite telefonski broj svoje banke na njihovoj službenoj web stranici, na stranici “kontaktirajte nas” i nazovite ih kako biste im javili što se dogodilo.

7. Od vas je zatraženo da platite na neobičan način

Prava kompanija neće tražiti da plaćate putem Western Uniona, MoneyGrama ili čak darovnih kartica i bonovi. Ako to učine, to je znak da vas je kontaktirala kompanija za prijevare. Također, ako vas požurivaju da brzo izvršite prijenos, klonite se njih i ne plaćajte im.