OVAKO TO RADE DOBRI RODITELJI: 7 pravila vaspitanja koje MORATE prenijeti svom djetetu

Mnogi roditelji se često zateknu u situacijama kada žele da pomognu svom djetetu, ali se plaše da će pogoršati stvari ako se miješaju. Potpuno je prirodno i normalno za roditelje da žele da zaštite svoje dijete, ali u nekim situacijama ih moraju pustiti da nauče da se izbore za sebe. Možemo ih samo podržati i naučiti kako da se nose sa različitim izazovima, kako bi mogli da zaštite sebe u budućnosti. Ovih 7 pravila pomoći će vašem djetetu da odraste u srećnu i samouvjerenu odraslu osobu.

1. Naučite ga da kaže “ne”

Problem: Školski drug traži od vašeg djeteta da mu pomogne da vara na testu. Ako vaše dijete pristane da mu pomogne, nastavnik će dobiti dva lista papira sa identičnim odgovorima i oboje će dobiti manju ocjenu.

Rješenje: Objasnite djetetu da omalovažava sebe i sopstveni trud jer je toliko dugo učilo za test, a neko drugi će njegovo znanje iskoristiti u svoju korist. Da biste naučili dijete da kaže “ne”, predložite mu da odgovori sa nečim poput “Još uvijek nisam završio”, “Ne ometaj me”. Takve racionalne rečenice će omogućiti vašem djetetu da se osjeća sigurno i niko neće da manipuliše njime.

2. Naučite ga da pravilno uzvrati

Problem: Školski drugovi maltretiraju i ismijavaju vaše dijete sve vrijeme. Rezultat je da vaše dijete ne želi da ide u školu zbog emotivnog bola koji mu nanose.

Rješenje: U takvim situacijama, roditelji ne bi trebalo da se mešaju direktno u sukob kako ne bi pogoršali stvari. Objasnite detetu da je nasilnik taj koji ima problem jer želi da izgleda “kul” čineći njega uplašenim i tužnim. Dijete treba da pokaže da ga nasilnikove riječi ne dotiču. Ako se dijete smije dok gleda nasilnika u oči i pokazuje da ne mari, ostatak odeljenja će izgubiti interesovanje jer neće vidjeti nikakvu reakciju.

3. Ocjene nisu najvažnija stvar

Problem: Vaše dijete plače svaki put kada dobije lošu ocjenu. Plaši se da vam kaže za ocjenu jer ne želi da bude kažnjeno.

Rešenje: Mnogi roditelji nesvesno čine da se deca osjećaju loše zbog loših ocjena. Roditelji ne bi trebalo da viču ili kažnjavaju djecu zbog toga. Pokažite djetetu da je vaša ljubav iznad svega. Samo recite: “Dobio si lošu ocjenu? Ne sekiraj se. Rasturićeš sljedeći put!” Vaše dete se neće plašiti teškoća u budućnosti.

4. Naučite ga da pomaže i brani slabije

Children playing in the snow. Pop art retro vector illustration. Winter and the seasons of nature

Problem: Dijete vam kaže da njegovi drugovi iz odeljenja maltretiraju dječaka. Vaše dijete zna da je to pogrešno, ali ne zna kako da pomogne i plaši se da pokuša.

Rješenje: Mnoga djeca se boje da pomognu slabijima jer ne žele da rizikuju da postanu sljedeća žrtva. Odrasli osjećaju isti strah kada, na primjer, vide da neko vrijeđa one nižeg društvenog statusa i obično zažmure na to. Zbog toga je važno da objasnimo djetetu koliko je važno da saosjećamo i pomognemo. Zamolite dijete da vam pomogne oko kuće i bude odgovorno za nešto: pričuva mlađeg brata, rođaka, kućnog ljubimca.

5. Da voli ono što radi

Problem: Konstantna rutina škole, treninga, dodatnih časova i domaćih zadataka čini dijete umornim i iscrpljenim. Sve što žele je da se opuste ili provedu vrijeme sa prijateljima.

Rješenje: Roditelji žele da njihova djeca budu srećna i postižu sjajne rezultate, zbog čega pune njihov raspored sa što je moguće više aktivnosti. Međutim, takav pristup ne pokazuje djeci da im samo one stvari koje vole mogu istinski donijeti radost i uspjeh. Dozvolite djetetu da se jedan sat dnevno posveti hobiju koji voli: kompjuterskim igricama, sportu, crtanju.

6. Vježbanje je dio života

Problem: Vaše dijete je suviše stidljivo i povučeno. Radije ostaje kod kuće umjesto da se druži sa prijateljima.

Rješenje: Predložite mu da isproba timski sport. Grupa djece sa istim interesovanjima uticaće pozitivno na vaše dete. Šta više, sport podiže i samopouzdanje kod djeteta. Roditelji moraju da znaju želje djeteta i i puste ih da izaberu aktivnost koju stvarno vole. Ako vaš sin voli da pleše, neka pleše, ne upisujte ga na košarku. U suprotnom će mrziti sve što je povezano sa sportom.

7. Da voli sebe baš takvo kakvo je

Problem: “Maja ima prelijepu kosu, Milenine oči su tako krupne, a ja sam ružna.” Prije ili kasnije, dijete počinje da se poredi sa drugom djecom i to može postati problem u budućnosti.

Rješenje: Sva djeca, bez obzira na pol, žele da budu atraktivna i talentvana. Ne zaboravite da govorite djetetu kako je lepo. Ako vaše dijete ima idola, pokažite mu njegove slike iz djetinjstva ili bez fotošopa. Tako ćete pokazat djetetu da ono što nas čini lijepim nije naša savršenost, već naša posebnost.