Obratite pažnju: Ako vaš partner izgovara ove riječi, samo je pitanje vremena kada će vas napustiti

Većinu konflikata između partnera moguće je spriječiti, jer oni mahom nastaju zbog neodgovarajuće komunikacije između njih, a ne zbog nekih dubljih razloga.

Ovo je 8 najčeših razloga za nerazumijevanje i konflikte između bračnih partnera, kao i načine da ih spriječite i sačuvate svoj brak.

1. Izbjegavanje komunikacije

U braku koji je pred razvodom često se čuje rečenica: “Ne želim da razgovaram o tome.” Svako izbjegavanje razgovora o problemima vodi u još dublju krizu. U harmoničnom braku partneri su spremni da razgovaraju i saslušaju, i za njih je ključna rečenica: “Hajde da porazgovaramo o ovome”.

Unsplash

2. Zapostavljanje partnerovih osjećanja

U lošem braku partneri umjesto osjećanja razmjenjuju samo ukore i nezadovoljstvo. U uspješnim brakovima partneri iskazuju ljubav, pažnju i brigu bez ustezanja, ali su spremni da se nose i sa nezadovoljstvom partnera.

3. Fokusiranje na mane partnera

U braku koji je pred razvodom, partneri vide samo uzajamne nedostatke, pa čak i tamo gdje ih nema. Međutim, za uspješan brak potrebno je da sagledamo partnera u cjelini, da uvidimo koje su njegove vrline i pomirimo se sa nedostacima i prihvatimo ih.

Unsplash

4. Mjerenje partnerovog učešća

U lošem braku osobe kalkulišu, mjere svaki partnerov postupak i uzvraćaju samo toliko ili daju čak i manje. U uspješnim brakovima partneri se trude da podjednako učestvuju u svemu i daju svoj maksimum.

5. Žive život svog partnera, ne svoj

Rečenica: “Idem sa tobom gdje god da ideš” siguran je put za razvod. Ovo pokazuje ili da nemate svoje ja i svoj život ili da ne vjerujete partneru. U uspješnom braku oba partnera znaju da treba da imaju svoj lični život i poštuju potrebe i želje druge strane.

Unsplash

6. Izbjegavanje rješavanja problema

Ako probleme samo gurate pod tepih, sigurno će jednom svi isplivati na površinu, što može samo dovesti do nove svađe. Za uspješan brak potrebno je da radite zajedno na rješavanju svh problema. Ključna rečenica za njih je: “Želim da ovo riješimo i uspjet ćemo da izgladimo sve probleme zajedno”.

7. Kontantno kritikovanje partnera

Ako stalno kritikujete partnera kao ličnost, to će ostaviti duboke posljedice na vaš odnos. I u uspješnim brakovima ima problema i kritike, ali je ona usmjerena na određene postupke partnera, a ne na njegovu ličnost. Zato je bolje reći: “Nije mi se dopao taj tvoj postupak” nego “Ti si loša osoba jer si uradio to”.

Unsplash

8. Pretjerano kontrolisanje partnera

Ako partneru ne date slobodu i kontrolišete svaki njegov ili njen pokret, to ukazuje na posesivnost, nedostatak povjerenja ili ljubavi. U dobrom braku obje strane vjeruju jedna drugoj i ne zahtjevaju stalne izvještaje o kretanju, mislima i postupcima voljene osobe.