Neobične prednosti koje “puštanje goluba” ima za naše tijelo!

Do sada ste morali naučiti važnost “puštanja gasova” i kako to utiče na vaš odnos s drugima. Prema timu na Sveučilištu Exeter, to je iznimno dobro za vas.

Ne samo to, zaista, stvarno je dobro udisati smrdljive gasove koje vaši partneri naprave svaki dan. Dakle, ako uhvatite partnera kako vas promatra s očima otvorenim usred noći, to je za vaše dobro.

Vrijeme je da pustimo jedan

Istraživanje koje je proveo tim iz University of Exetera objavljeno je u časopisu Medicinal Chemistry Communications i analiziralo uticaj sumporovodika koji proizvodimo u malim količinama.

Sada, nema sumnje da prekomjerna količina gasova može biti vrlo štetna, no istraživači su otkrili da stanična izloženost malim količinama gasova zapravo može spriječiti oštećenje mitohondrija.

Dr. Mark Wood, jedan od istraživača, rekao je:

Iako je sumporovodik dobro poznat kao oštar, mirisni plin u trulim jajašcima i nadutosti, prirodno je proizveden u tijelu i mogao bi zapravo biti zdravstveni junak.

Pokazalo se da gas u pršljenu može smanjiti rizik od nekoliko bolesti koje ugrožavaju život.

Dokazano je da prdovi mogu spriječiti demenciju i artritis u starosti

Tim na Sveučilištu Exeter vjeruje da stvaranje spoja pod nazivom AP39, oni mogu stvoriti terapije koje će pomoći tijelu zadržati i proizvesti pravu količinu sumporovodika.

S pravilnom primjenom AP39 u modelima kardiovaskularnih bolesti, 80% (srčanih) mitohondrijskih stanica preživjelo je unatoč visoko destruktivnim uslovima.

Tim sada radi na testiranju spojeva kod ljudi

Rani rezultati pokazuju da AP39 takođe može pomoći snižavanju visokog krvnog pritiska.

Istraživanje je još uvijek u ranim fazama, ali ne znači da možete prditi svom partneru kad poželite. Uostalom, to je za njihovu dobrobit.

Ispuštanje gasova je potpuno prirodno, neprijatnog mirisa, otpuštanje vazduha iz vašeg rektuma, koje vas tjera na smijeh, “štipa” za nos i čini da se osjećate olakšano. Ali pogledajte ovih 10 činjenica o ispuštanju gasova koje sigurno niste znali!

1. Muškarci češće ispuštaju gasove od žena

Nekoliko studija je dokazalo da muškaci ovo rade češće od žena.

2. Prosječan čovjek pusti goluba 14 puta dnevno

3. Dnevno ispustite dovoljno vazduha da naduvate balon

Sada znate kako još možete naduvavati balone za slavlja.

4. Ispuštanje gasova je znak da su vaša crijeva zdrava

Samo kada je digestivni trakt zdrav, biće ispuštanja gasova. Ako ovo nije slučaj, onaj imate neki digestivni problem. Budite srećni svaki put kad ispustite goluba.

5. Udisanje gasova može biti zdravo

Studije su pokazale da izloženost vodonik-sulfidu smanjuje mitohondrijalna oštećenja. Zato, sljedeći put kad neko pusti goluba pored vas, zahvalite mu!

6. Mnogo je neprijatniji miris kada žene ispuštaju lepote svoje unutrašnjosti

Iako žene ovo ređe rade od muškaraca, dokazano je da su ženski “golubovi” neprijatnijeg mirisa. To se dešava zbog veće koncentracije vodonik-sulfida.

7. Brzina gasa može iznostiti 10 m/s

Ovo je brže i od Juseina Bolta.

8. Što ste više stegnuti, to je ispuštanje gasa glasnije

Zbog užeg spolajšnjeg sfinktera, izlaz za gasove je uži, što prouzrokuje glasniji zvuk.

9. Sokovi i žvakaće gume će izazivati učestalije ispuštanje gasova

10. Engleska riječ FART (forth as wind from the back)

Bukvalan prevod bi bio “napredovati kao vjetar iz zadnjice”. Ovaj izraz datira još iz 1630-ih.