Ne, nikako: 7 čestih kombinacija hrane koje su pogubne po vaše zdravlje

Postoje mnoge kombinacije namirnica koje loše utječu na sistem organa za varenje i od koji vam može čak i pozliti.

Ovo je spisak namirnica koje ne biste smjeli da kombinujete u istom obroku.

1.

Sigurno ste mnogo puta u žurbi pojeli ovaj brzi doručak. Međutim, ako je vaš sendvič sa sirom, možete se u potpunosti oprostiti od njegovih zdravih elemenata. Prosti ugljeni hidrati iz hljeba sprečavaju apsorpciju kalcijuma i doprinose vašoj nervozi. Pored toga, ako na sve to dodate i kafu, od ovakvog doručka ćete imati više štete nego koristi.

2.

Iako ne možemo zamisliti ljetni ručak bez ove salate, istraživanja pokazuju da ova kombinacija može poremetiti biohemijske procese u vašem tijelu, dovesti do nagomilavanja tečnosti i otoka, a vitamini iz ovog povrća neće biti dobro iskorišteni.

Savjet: Paradajz i krastavac uvijek jedite odvojeno. Jednog dana jedite salatu od krastavca, a narednog od paradajza.

3.

Ko bi mogao odoliti sočnom odresku sa pomfritom? Nažalost, zbog svog zdravlja biste morali. Skrob iz krompira zahtjeva alkalnu, a proteini iz mesa kiselu osnovu za varenje. U kombinaciji, dovode do lošeg varenja, gorušice, nadimnja i drugih problema.

Savjet: Kao prilog uz meso jedite povrće bez skroba, kao što su brokoli, karfiol, tikvice ili zelene mahune.

4.

Kada jedemo tjesteninu s mesom, pljuvačne žlijezde proizvode enzime koji skrob pretvaraju u proste šećere. Pri susretu tih šećera sa proteinima iz mesa dolazi do opasnog hemijskog spoja, koji može izazvati dijabetes i druge bolesti.

Savjet: Najbolje je jesti pastu kao zaseban obrok. Uvijek birajte onu od durum pšenice i kombinujte je sa sosevima od povrća.

5.

Pivo i orašasti plodovi su nam omiljena kombinacija, a nema onog ko ne voli da gricka slani kikiriki dok pije pivo. Ipak, veoma slane namirnice ne samo da su nezdrave same po sebi već takođe dovode do dehidratacije, zbog čega ćete sigurno posegnuti za još jednim pivom.

Savjet: Kada pijete bilo koji alkohol, uvijek imajte uz sebe vodu kako biste izbjegli dehidrataciju.

6.


Kiselo voće poput ananasa teže se vari, naročito rano ujutru. Pored toga, ananas sadrži enzim bromelain, koji moće dovesti do trovanja u kombinaciji sa mliječnim proizvodima.
Savjet: U jogurt dodajte suhe šljive ili kajsije umjesto ananasa.

7.

Ova kombinacija vrlo je popularna među onima koji žive zdravim životom jer je hranljiva i brzo se priprema. Međutim, mnogi nutricionisti tvrde da voće, naročito ono slatko, treba da uvijek konzumiramo samostalno. Ono duže ostaje u tijelu, usporavajući rad sistema za varenje, naročito kada se jede uz ostalu hranu. Takođe, ista preporuka važi i za mlijeko.

Savjet: Banane jedite kao užinu između dva glavna obroka.