Naučno potvrđeno: Osobe koje imaju sestru sretnije su!

Istraživanje provedeno na dva britanska univerziteta uključilo je mlade između 15 i 25 godina starosti, koji su odgovarali na pitanja o emocionalnim odnosima u njihovim porodicama i glavni zaključak svodi se na konstataciju: svi oni koji su odrasli s jednom ili više sestara – uglavnom su sretnije osobe.

Analiza je pokazala da sestre potiču ostatak porodice na otvorenije izražavanje osjećaja, čime istovremeno jačaju koheziju u porodici. Osjećaji i razgovaranje o o njima temelj su dobrog mentalnog zdravlja, a upravo su sestre, odnosno ženska djeca, predvodnici takvog ponašanja.

Unsplash

Još puno ranije stručnjaci za mentalno zdravlje su naglašavali činjenicu da je ljubav jedne sestre prema bratu jedna od najčistijih i najbezuslovnijih i zato su zločini te vrste vrlo rijetki, te se uglavnom dešavaju u ruralnim sredinama.

U nastavku pročitajte 10 istina s kojima se svaka sestra može poistovjetiti:

1. Sestre razmjenjuju odjeću i u konačnici stvaraju jedinstvenu garderobu

U nekom trenutku života ormar sestara postaje zajednički jer toliko često posuđujete jedna drugoj komade odjeće da u konačnici ne možete otvoriti vlastiti ormar, a da u njemu ne ugledate barem jednu stvar koja pripada vašoj sestri.

2. Vi ste bliski s njezinom najboljom prijateljicom i ona s vašom

Mnogi od nas na najbolje prijateljice gledaju kao na sestre, a jedan je od razloga za to u činjenici da su ih naše sestre također prigrlile i prihvatile kao članice porodice. Jer vaša sestra zna da vam najbolja prijateljica puno znači i zato ju i ona voli.

Unsplash

3. Sestra ponekad može biti naporna, ali ljubav nikad ne prolazi

Čak se i najbliskije sestre tu i tamo ne slažu. Ponekad je sestra ta koja radi stvari koje naše živce dovode do ruba, ali na kraju dana i dalje ju volimo. I zato na sestru nikad ne ostajemo ljuti predugo.

4. Sestre najbolje čuvaju tajne

Zbog toga što su najbolje čuvarice tajni, sestre su one od kojih uvijek rado tražimo savjete o ljubavi, poslu, prijateljstvima… bez straha da će ih proširiti dalje.

5. Sestre jedna drugoj znaju slabe tačke

Svoju sestru toliko dobro poznajete da znate kako od nje dobiti što želite. To može biti daljinski upravljač, njezina haljina, palačinke..

Unsplash

6. Uvijek je tu kad vam treba neko za razgovor

Bez obzira na doba dana, sestru možete nazvati ili joj poslati poruku i ona će se javiti čim bude mogla. Sestre su uvijek tu da saslušaju i daju najbolje savjete i to se nikad ne mijenja, bez obzira na to kolika vas udaljenost dijeli.

7. Sestre su tu da pomognu u teškim trenucima

Niko vas ne razumije dobro kao sestra. Tu i tamo vas poznaje bolje nego vi sami sebe. Kad god prolazite kroz teške trenutke, sestra je osoba koja točno zna što učiniti i reći da vam bude lakše.

8. Sestre su jedna drugoj uzor

Nije bitno tko je starija, a tko mlađa sestra – mnogi od nas na sestre gledaju kao na uzore i stavljaju ih na najviša postolja jer sestre su – najbolje.

Unsplash

9. Ratovi oko kupaonice

Tijekom odrastanja kupaonica je često bila tema svađa jer uvijek se netko predugo tušira, šminka, sprema… To prepiranje oko gluposti na kraju je ipak dobra životna lekcija jer vas pripremi za život s cimerima, a da toga niste ni svjesni.

10. Nostalgija

Najbolji je dio sestrinstva činjenica da ste jedna uz drugu od prvog dana i bilo koja stara fotografija vraća niz sjajnih uspomena, a sestra je osoba s kojom ih uvijek možete podijeliti.