NAUČNICI OTKRILI: 10 mjesta na kojima nikako ne trebate držati telefon

Danas je teško pronaći osobu bez telefona, broj korisnika mobilnih telefona u svijetu stalno raste.

Nosimo ih svuda sa sobom, pa i pod tušem i u krevet. Međutim, držanje telefona na nekim mjestima može biti opasno po uređaj i za vaše zdravlje.

Donosimo listu mjesta na kojima ne biste smjeli da čuvate svoj mobitel. Pročitajte do kraja članak kako biste saznali zašto ne trebate puniti telefon blizu kreveta.

1. Zadnji džep

Pexels

Svakako je ugodno nositi telefon u zadnjem džepu hlača. Ali odabirom ovog mjesta možemo se suočiti sa slijedećim problemima:

– Telefoni imaju zaslone osjetljive na dodir, iz razloga velika je mogućnost da slučajno birate broj za hitne slučajeve, a da niste ni svjesni.
– Da li često osjećate bol u stomaku i nogama? To može biti i posljedica telefona u vašem džepu.
– Takođe je lako zaboraviti na telefon, pokvariti ga ili izgubiti.

2. Prednji džep

Muškarci ne nose torbe, pa im je zgodnije da svoj telefon stave u prednji džep. No, studije su pokazale da elektromagnetsko zračenje telefona negativno utječe na kvalitetu i količinu sperme.

3. Grudnjak

U medicini još uvijek nije tačno utvrđeno da li zračenje mobitela uzrokuje rak. Ali prema nekim naučnicima, telefon u grudnjaku povećava rizik od raka dojke.

4. Na boku

Prema istraživanjima, nošenje telefona uz bedro slabi kosti kuka.

5. Uz kožu lica

Ne držite mobitel uz kožu. Kada to radite bakterije sa ekrana telefona prenose se na kožu lica. Ostavite najmanje 0,5-1,5 cm razmaka između uređaja i vaše kože.

6. Na punjaču

Ne, punjenje telefona ne šteti vašem zdravlju (osim elektromagnetskog zračenja ako ste blizu). Ali bolje je da ne ostavljate mobilni telefon da se puni preko noći. Ovo može skratiti život baterije baterije i smanjiti efikasnost baterije.

7. Hladna mjesta

Ako je vani hladno, a temperatura padne ispod nule, vodite računa o svom telefonu. Temperaturna razlika je vrlo štetna za uređaje. Kad vratite uređaj na toplo mjesto, formira se kondenzacija i to može dovesti do problema sa unutrašnjim detaljima telefona.

8. Topla mjesta

Visoke temperature su takođe štetne za elektroniku. U vrućem vremenu, ne preporučuje se da telefon ostavljate u automobilu ili na plaži. Takođe, bolje je da ga ne držite pored rerne.

9. Kolica

Mame u žurbi često stavljaju svoj telefon u kolica. Neki istraživači tvrde da je to nesigurno. Uticaj mobitela na djecu može biti uzrok problema u ponašanju kao što su hiperaktivnost i poremećaj nedostatka pažnje.

10. Pod jastukom

Ne držite telefon ispod jastuka. Postoji nekoliko razloga za to:

– Noću, često iskaču notifikacije zbog kojih zaslon sjaji. Vanjska svjetlost utječe na proizvodnju melatonina. Sve to dovodi do problema sa spavanjem, što je vrlo važno za tijelo.
– Dugo vremena, elektromagnetsko zračenje uzrokuje glavobolju i vrtoglavicu.
– Bilo je slučajeva eksplozija telefona i požara. Kad pokrijete telefon jastukom, povećavate šanse za to. Ovo se također odnosi i na punjenje telefona pored kreveta ili ispod jastuka.