NAPOKON OTKRIVENO: Evo zašto su redovi ispred ženskih WC-a uvijek tako dugački i spori

Razlog za većim brojem žena koje su istovremeno u WC-u je taj što žene češće peru ruke i koriste sušilicu od muškaraca.

Ipak, šta je s kabinama? Istraživanja pokazuju da žene ondje provedu 90 sekundi, a muškarci 60.

The Conversation otkriva nekoliko razloga zašto je red ispred ženskih javnih wca uvijek duži i sporiji.

Biološki razlozi

Neki od razloga zašto ženama treba više vremena u zahodu su biološki. Otprilike polovina ženske populacije je u menstruacijskoj dobi (između 12 i 52 godine), a najmanje 20 posto njih će imati menstruaciju u trenutku kad se nađete u redu. Menstruacija znači da žene obavljaju i druge stvari, ne samo nuždu i pranje ruku već one poput mijenjanja uložaka ili tampona – odmotavanje, stavljanje i odlaganje korištenih materijala povećavaju trajanje vremena u kojem žena zauzima prostor WC-a.

Unsplash

Odjeća i dizajn

Ženska je odjeća dizajnirana tako da zahtijeva duže vrijeme skidanja. Ideja o više od dva sloja odjeće možda je za mnoge muškarce potpuno nestvarna, ali žene često nose tri ili više, u praktične ili modne svrhe.

Zatim slijedi dizajn javnih WC-a.

Naime, prostor ženskog i muškog toaleta možda izgleda kao da je isti, ali zapravo nije. U muškima je veći broj pisoara kojih stane više jer zauzimaju manje mjesta od kabina. Dakle, manje je prostora za žene u ženskim toaletima, što znači da će ih manje žena moći koristiti u bilo kojem trenutku

Muškarci zapravo mogu ići bilo gdje

Žene znatno češće brinu o djeci i odvode ih na Wc. Slično tome, 81% plaćenih osobnih njegovatelja i asistenata ljudima kojima je potrebna pomoć u toaletu su žene. Oni mogu biti prisiljeni koristiti kabine (s izuzetno ograničenim prostorom za dvije osobe) kada odgovarajuće nisu dostupne. Ako su s prijateljima ili porodicom, a ovisno o mjestu i vremenu dana, žene će često posjetiti javne toalete u parovima ili skupinama, a ne same.
Taj se obrazac može dogoditi zbog sigurnosnih problema, a može biti i vrsta društvene navike. Nakon što žene završe u kupaonici i opere ruke, one mogu provesti neko vrijeme provjeravajući i namještajući odjeću i izgled u ogledalu. Na nekim događajima na otvorenom pod okriljem mraka muškarci rijetko koriste javne toalete, a to očito smanjuje gužve u njima.

 

Iz godine u godinu sve je manje ženskih WC-a

Javni ženski zahodi su postali jedno od glavnih feminističkih pitanja jer ih iz godine u godinu ima sve manje. U Velikoj Britaniji je još 2010. bilo 5.159 sanitarnih čvorova, a njihov broj je u idućih osam godina spao na 4 486. Broj se smanjuje svake godine, a čak i kad postoje, ženski zahodi često nisu u tako dobrom stanju kao muški. To znači ne samo da žene gube sate svog života čekajući u redovima za toalet, već i da ne mogu koristiti javni prostor na isti način kao muškarci. To je neuspjeh u planiranju i dizajnu. Kad mnoštvo muškaraca dizajnira svijet, a ima jako malo spoznaje o tuđim iskustvima, svijet se uglavnom kreira prema muškarcima i njihovim potrebama. To ne rade namjerno, niti jedan upravo diplomirani inženjer arhitekture ne planira tako nešto, niti o tome razmišlja.