Mnogo je lakše nego što ste mislili: 3 efikasna načina kako uštedjeti novac iako nemate veliku platu

Nije lako uštedjeti novac naročito ako ste neko ko mnogo troši i ne može da prestane sa tom navikom.

Predstavljamo vam tri jednostavna, a efikasna načina da uštedite novac za kratko vrijeme, čak i ako ste navikli da puno trošite.

1. Štednja u fazama

Ova metoda koristi godinu od 52 sedmice. Poenta je da svake sedmice uštedite više nego prethodne. Na primjer, počnite sa 5€. Sljedeće sedmice, ostavite sa strane 10€, onda 15€. Posljednje sedmice u godini, sklonite 260€. Do kraja godine, uštedjet ćete 6 890€. Ova metoda funkcioniše samo ako redovno ostavljate novac i ne trošite ga. Ako vam je suviše teško, smanjite količinu novca i ostavljajte novac svaki mjesec, umjesto svake sedmice.

2. Kupujte i štedite

Ova jednostavna metoda će vam pomoći ne samo da uštedite novac, već i da pratite svoje troškove. Poenta je da od svake kupovine odvojite određeni procenat sa strane. Na primjer, odlučili ste da ostavljate sa strane 10% od svake kupovine. Džemper koji košta 30€, uštedjet će vam 3€ . Ako potrošite 150€ mjesečno, uštedjet ćete 180€ godišnje. Možete odlučiti sami da li ćete odvajati novac od svake kupovine ili samo od onih iznad određenog iznosa.

3. Pretvaranje loših navika u štednju

Poenta ove metode je ostavljanje sa strane fiksne svote novca za svaku lošu naviku koju imate. Recimo, konstantno kasnite na posao ili propuštate termine u teretani. Odvojite 1€ , 3€ ili čak 20€ . Sami odredite visinu kazne. Najvažnije da je da to uradite na početku i da je ne smanjujete. Ova metoda će vam pomoći da se riješite loših navika i istovremeno uštedite novac. Na primjer, ako ostavljate sa strane 20€ svakog mjeseca, do kraja godine ćete uštedjeti 240€.